Brits-Nigeriaanse Sarah Ladipo Manyika deze maand als writer in residence in Amsterdam
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

13 oktober 2022

Sarah Ladipo Manyika als writer in residence in Nederland

In oktober is de Brits-Nigeriaanse schrijver Sarah Ladipo Manyika op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam. Tijdens haar verblijf doet ze onderzoek voor haar volgende roman.

Sarah Ladipo Manyika (Nigeria, 1968) is schrijver van romans, korte verhalen en essays. Ze groeide op in Nigeria en Kenia, studeerde in Engeland en Frankrijk en woont nu in de Verenigde Staten. Ze debuteerde in 2009 met In Dependence, dat een bestseller werd. Haar tweede roman werd genomineerd voor de Goldsmiths Prize en in meerdere talen vertaald, waaronder het Nederlands: Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt verscheen in 2018 bij De Geus (vertaling Anneke Bok. De titel verwijst naar een gedicht van Mary Ruefle). Manyika publiceerde daarnaast onder meer korte verhalen in anthologieën en tijdschriften, essays in Granta en boekrecensies in The Guardian.

Deze maand verscheen bij haar Britse uitgeverij Footnote Press het boek Between Starshine and Clay: Conversations from the African Diaspora, een onderzoek naar de huidige positie van de Afrikaanse diaspora aan de hand van een reeks gesprekken die ze over het huidige culturele en politieke landschap voerde met vooraanstaande zwarte denkers, activisten, kunstenaars en intellectuelen, onder wie Toni Morrison en Michelle Obama.

Tijdens haar residentieperiode in Amsterdam werkt Manyika aan haar derde roman, waarin twee verhaallijnen aan de geschiedenis van Nederland raken. Het verhaal speelt zich af in en rond het St. Thomas’ Hospital in Londen ten tijden van de coronapandemie en de Brexit, en draait om een Zimbabwaanse immigrant in Engeland die gedurende een ziekenhuisopname bevriend raakt met een keur aan verschillende mensen afkomstig uit de hele wereld. Het landgoed waarop het hoofdpersonage woont staat bekend als de ‘Dutch Estate’, waarvan Manyika tijdens haar residentie de verbinding met Nederland verder wil onderzoeken.

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00:
- Raoul Markaban, residentiemedewerker, mail: r.markaban@letterenfonds.nl
- Hanneke Marttin, communicatie, tel: 06 404 26 189, mail: h.marttin@letterenfonds.nl

Download hier een zwartwit portretfoto van Sarah Ladipo Manyika; bij gebruik dient de naam van de fotograaf te worden vermeld: James M. Manyika.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse en Friestalige literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl