Toneelschrijfprijs 2022 zojuist uitgereikt op het Nederlands Theater Festival
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

2 september 2022

Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong winnen de Toneelschrijfprijs 2022

Met hun toneeltekst Het waarom beantwoord zijn Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong uitgeroepen tot winnaars van de Toneelschrijfprijs 2022. De prijs is op 2 september 2022 uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Mathieu Wijdeven ontvangt de Toneelschrijfprijs 2022 uit handen van juryvoorzitter Els Van Steenberghe. Foto: Eric Kampherbeek

Op zoek naar ‘G.G.T.’

Het waarom beantwoord neemt de lezer mee in de zoektocht naar de mens achter George Gerhardus Theodorus Rustwijk, een Surinaams kunstenaar wiens oeuvre te weinig bekendheid geniet. In zorgvuldig gebalanceerde woorden brengt Wijdeven een eerbetoon aan zijn vergeten betovergrootvader, met een meesterlijk taalspel tot gevolg.

“De tekst geeft het podium aan een belangrijke Surinaamse Nederlander die nooit als zodanig is gezien: noch als belangrijk, noch als Nederlander. De schrijvers reconstrueren niet, ze bouwen verder en ontleden minutieus”, aldus de jury van de Toneelschrijfprijs 2022.

Tijdens de uitreiking werden Wijdeven en De Jong beloond met een oorkonde en het prijzengeld van € 10.000. De andere genomineerden ontvingen elk € 1.000.

122 inzendingen

De jury van de Toneelschrijfprijs 2022 – bestaande uit recensent Els Van Steenberghe, dramaturg Karim Ameur en schrijver/theatermaker Maxine Palit de Jongh – ontving dit jaar maar liefst 122 inzendingen. Daaruit zijn uiteindelijk vier kanshebbers geselecteerd: ,Rosa. van Koen Boesman, TAL. van het collectief BOG., Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong en Trojan Wars van Peer Wittenbols.

Vertaalprijs

De Vertaalprijs, een initiatief van het Fonds Podiumkunsten en Literatuur Vlaanderen, is voor de jeugdtheatertekst Trojan Wars van Peer Wittenbols. Zijn stuk krijgt een Franse vertaling en wordt in samenwerking met deAuteurs onder de aandacht gebracht in Frankrijk.

Over de Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs 2022 bekroont de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2020 of 2021 in première ging (live of online).

De prijs is een samenwerking tussen het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, Literatuur Vlaanderen en de Taalunie en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs.

Niet voor publicatie:

Bij gebruik van de foto moet de naam van de fotograaf worden vermeld: Eric Kampherbeek (Op de foto links laureaat Mathieu Wijdeven en rechts juryvoorzitter Els Van Steenberghe.) Via de links onder de naam van de genomineerden vindt u video's met korte interviews.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00:
Hanneke Marttin, communicatie, mail: h.marttin@letterenfonds.nl, tel. 06 404 26 189

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl