Argentijnse schrijver Ariel Magnus woont en werkt deze maand als writer in residence in Amsterdam
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

1 augustus 2022

Ariel Magnus als writer in residence in Nederland

De Argentijnse auteur Ariel Magnus is in augustus op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf werkt hij aan een nieuwe roman en doet onderzoek voor een volgende.

Portret van Ariel Magnus met omslag van De onfortuinlijke. Foto (c) Maximiliano Luna / Télam.

Gedurende zijn residentie werkt Magnus aan een historische roman over het halfjaar dat de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca in 1933 doorbracht in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daarnaast wil hij voor een toekomstig boek over de Italiaanse anarchist Errico Malatesta onderzoek doen in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Ariel Magnus (Buenos Aires, 1975) is schrijver, vertaler en journalist. Hij studeerde filosofie en Spaanse literatuur in Duitsland, waar hij van 1999 tot 2005 woonde. Hij schreef artikelen voor diverse kranten en tijdschriften in Latijns-Amerika en vertaalde o.a. werk van Kafka, Handke en Hesse uit het Duits in het Spaans. Voor zijn romans mocht hij al diverse literaire prijzen in ontvangst nemen. Met De onfortuinlijke verscheen vorig jaar een eerste Nederlandse vertaling (van de hand van Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal) van zijn werk bij Meulenhoff. De roman mengt feit en fictie en gaat over de jaren die Adolf Eichmann na de Tweede Wereldoorlog doorbracht in Argentinië.

Begin 2023 verschijnt bij Meulenhoff De schaker van Buenos Aires (vertaling Jos Kockelkoren). In deze roman schetst Magnus aan de hand van het verhaal van zijn eigen grootvader het lot van veel (joodse) Duitse emigranten die vlak voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog de oversteek naar Zuid-Amerika waagden.

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00:
- Raoul Markaban, residentiemedewerker, mail: r.markaban@letterenfonds.nl

Bij gebruik van de portretfoto van Ariel Magnus dient de naam van de fotograaf te worden vermeld: © Maximiliano Luna / Télam

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse en Friestalige literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl