Hagar Peeters en Dato Turashvili zijn dit academisch jaar Letterenfonds-fellow aan het NIAS in Amsterdam
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

28 augustus 2019

Hagar Peeters en Dato Turashvili als Letterenfonds-fellow naar NIAS-KNAW

Dichter en schrijver Hagar Peeters en de Georgische schrijver Dato Turashvili werken dit academisch jaar elk een semester lang op uitnodiging van het Letterenfonds en NIAS-KNAW als writer in residence in Amsterdam. Ze zullen de academische setting van het NIAS benutten om onderzoek te doen voor hun genredoorbrekende literaire projecten.

Hagar Peeters zal van 1 september 2019 tot 1 februari 2020 op het NIAS haar onderzoek naar de verhouding tussen schrijverschap en alleenstaand moederschap voortzetten. Dit ten behoeve van een trilogie, die zowel gestoeld is op wetenschappelijk onderzoek als op ervaringen van haarzelf en haar moeder, zowel van binnenuit beschreven als van buitenaf bekeken. Op 19 september verschijnt het eerste deel van dit drieluik, de dichtbundel De schrijver is een alleenstaande moeder bij de Bezige Bij. Het vervolg zal bestaan uit proza-exercities en filosofische beschouwingen.

Hagar Peeters brak in 1997 door als rapdichter en studeerde daarna cum laude af in de cultuur-, mentaliteits- en ideeëngeschiedenis vanaf de Verlichting. Haar dichtbundels en non-fictie werden meermaals bekroond. Zo ontving ze voor haar tweede poëziebundel Koffers zeelucht zowel de J.C. Bloemprijs als de Jo Peters Poëzieprijs. In 2008 stond ze op de shortlist van de verkiezing van de Dichter des Vaderlands. Haar debuutroman Malva is bekroond met de Gouden Boekenuil 2016 en in zes talen vertaald, waaronder Engels, Duits en Spaans.

Foto Hagar Peeters © Koos Breukel

Foto Hagar Peeters: © Koos Breukel

De Georgische schrijver Dato Turashvili volgt haar op aan het NIAS. Hij zal er werken aan een boek een combinatie van fictie en documentair proza, roman en non-fictie over de korte Georgische onafhankelijkheid aan het begin van de twintigste eeuw (1918-1921), en een Nederlands schip dat de onafhankelijkheidsstrijd faciliteerde met wapens.

Dato Turashvili (1966) geldt als een van de meest vooraanstaande intellectuelen uit Georgië. Hij was een van de leiders van het studentenprotest in 1989. Sindsdien publiceerde hij 17 boeken, waaronder toneelstukken, reisberichten, verhalen, filmscripts en romans. Bij uitgeverij Cossee verscheen Weg uit de USSR, gebaseerd op de vliegtuigkaping in Tbilisi op 18 november 1983. De roman werd buitengewoon goed ontvangen in de Nederlandse pers. Tijdens zijn residentie zal een nieuwe roman in vertaling verschijnen. Hierin beschrijft Turashvili de odyssee van de Georgische eenheid, waar zijn grootvader deel van uitmaakte, die samen met de Canadezen bij de bevrijding van Amsterdam een belangrijke rol speelde.

Het residentieprogramma van NIAS en Letterenfonds

Elk jaar weer blijkt de uitwisseling tussen de fellows uit de kunsten en verschillende wetenschappelijke disciplines zeer vruchtbaar en inspirerend. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Ghayath Almadhoun, Hélène Gelèns, Lieve Joris, David Mitchell en David van Reybrouck. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS-KNAW en het Nederlands Letterenfonds.

Niet voor publicatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00:

of met het NIAS-KNAW

Wilt u als journalist op a.s. woensdag, 4 september de opening van het academisch jaar aan het NIAS bijwonen? Dan kunt u zich aanmelden via deze link: Celebrating Slow Science

Video: interview met Dato Turashvili over Amsterdam en het verleden van zijn grootvader of interview met Hagar Peters over haar roman Malva.

Download portretten: Hagar Peeters en Dato Turashvili. Bij gebruik van het portret van Hagar Peeters dient altijd fotograaf Koos Breukel als maker vermeld te worden.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

www.letterenfonds.nl