Jenny Offill deze maand als writer in residence in Nederland
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

1 juli 2022

Jenny Offill als writer in residence in Nederland

De Amerikaanse schrijver Jenny Offill woont in juli in de Amsterdamse schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds. Ze werkt hier aan haar vierde roman. Ook wordt ze op dinsdag 5 juli geïnterviewd in De Balie in Amsterdam.

Portret van Jenny Offill. Foto (c) Michael Lionstar.

Jenny Offill (1968) publiceerde drie romans die lovend werden onthaald en die alle drie in Nederlandse vertaling van Roos van de Wardt bij uitgeverij De Geus zijn verschenen: Offills debuut Last Things (De laatste dingen) werd uitgeroepen tot New York Times Notable Book en genomineerd voor de L.A. Times First Book Award. De New York Times Book Review riep haar tweede roman Dept. of Speculation (Afdeling ongewisse zaken) uit tot één van de tien beste boeken van 2014. Met Weather (Weersverwachting) haalde ze de de shortlist van de Women’s Prize for Fiction 2020.

Tijdens haar residentie werkt Offill aan een vierde roman, voorlopige titel: Wild Dogs Everywhere, over een vrouw die haar leven probeert vorm te geven nadat haar kind op zichzelf is gaan wonen en haar ouders bij haar in huis zijn komen wonen.

Naast romans schreef Offill vier kinderboeken, en stelde ze met Elissa Schappell twee essaybundels samen: The Friend Who Got Away, over geëindigde vriendschappen van twintig vrouwen, en Money Changes Everything, over de invloed van geld op het leven van 22 auteurs. Daarnaast werkt ze als docent creatief schrijven in de V.S. en Canada, aan het Brooklyn College, de Syracuse University en Queens University.

Optreden

Op dinsdag 5 juli is Offill te gast in De Balie in Amsterdam, waar ze geïnterviewd zal worden door Ianthe Mosselman over haar boeken, haar schrijfpraktijk en haar personages. De avond wordt geopend door Marjolijn van Heemstra, stadsdichter van Amsterdam. Meer informatie over de avond (aanvang 20:30 uur) en tickets via de website van De Balie.

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
writerinresidence.nl

Eerste zinnen uit de boeken van Jenny Offill

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00:
- Raoul Markaban, residentiemedewerker, mail: r.markaban@letterenfonds.nl
- Hanneke Marttin, communicatie: tel 06 404 26 189 of mail h.marttin@letterenfonds.nl

Bij gebruik van de portretfoto van Jenny Offill dient de naam van de fotograaf te worden vermeld: © Michael Lionstar.
In het tweede beeld staan naast de cover de eerste zin van de roman.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse en Friestalige literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl