Michel Faber deze maand als writer in residence in Nederland
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

Dinsdag 5 april 2022

Michel Faber in april als writer in residence in Amsterdam

De Australisch-Nederlandse / Britse schrijver Michel Faber is tot 29 april als writer in residence in Nederland. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds woont en werkt hij een kleine maand lang in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf werkt hij aan een boek over moderne muziek en treedt hij, tijdens de Boekenweek, op in Deventer.

Als writer in residence wil Faber een omvangrijk non-fictieboek over muziek afronden, waarin ook Nederland een bescheiden rol speelt, bijvoorbeeld in de delen over Europese popmuziek die in de Engelstalige wereld onbekend is en over de beleving van de Engelse dominantie in de moderne muziek in niet-Engelstalige landen.

Biografie

Michel Faber werd in 1960 geboren in Den Haag, maar emigreerde al op jonge leeftijd naar Australië waar hij Nederlands, Engels, retorica en filosofie studeerde aan de Universiteit van Melbourne. Begin jaren negentig verhuisde hij naar Schotland. Naast romans publiceerde hij verhalenbundels en novellen. Zijn werk is sinds zijn eerste roman, het in 2000 verschenen Under the Skin, lovend ontvangen en veelvuldig bekroond. De Nederlandse vertalingen van zijn proza zijn verzorgd door Harm Damsma en Niek Miedema voor uitgeverij Podium.

Fabers meest bekende werk is het monumentale Lelieblank, scharlakenrood, over een prostituée in negentiende-eeuws Londen. De BBC maakte er een televisieserie van. Ook zijn debuutroman Onderhuids is verfilmd, met Scarlett Johansson in de hoofdrol. Na het overlijden van zijn vrouw kondigde hij in 2015, bij het verschijnen van Het boek van wonderlijke nieuwe dingen aan geen romans meer te zullen schrijven. In 2016 verscheen de dichtbundel Tot leven, ter nagedachtenis aan zijn vrouw Eva. Toch verscheen in 2020 D. Een geschiedenis van twee werelden, een avontuurlijk fantasyverhaal en een ode aan Charles Dickens.

Optreden

Op donderdag 14 april is Faber te gast bij Uitgelezen Verhalen in Deventer, waar hij (in het Nederlands) uit zijn werk zal voorlezen en wordt geïnterviewd. Twee acteurs zullen een selectie uit zijn korte verhalen vertolken. Meer informatie over het evenement, dat om 20.00 uur aanvangt, is te vinden op de website van Uitgelezen Verhalen.

Schrijversresidenties

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn Amsterdamse schrijversresidentie. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00:

- Raoul Markaban, residentiemedewerker, mail: r.markaban@letterenfonds.nl
- Hanneke Marttin, communicatie: tel 06 404 26 189 of mail h.marttin@letterenfonds.nl

© foto Michel Faber: Sarah Lee

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse en Friestalige literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl