Twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten geselecteerd voor Slow Writing Lab VII. Kick-off van dit talentontwikkelingstraject morgen, vrijdag 18 februari
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

17 februari 2022

Twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten geselecteerd voor Slow Writing Lab VII

Twaalf schrijftalenten staan in de startblokken voor de zevende editie van het Slow Writing Lab. Van de Stoerste Zoetermeerder, een filosoof en crossover artiesten tot een tekenaar en Nieuwe Types. Tijdens het Slow Writing Lab krijgen ze een jaar lang alle ruimte om hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren.

In de afgelopen jaren is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject voor schrijftalenten met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding – uit het hele Nederlandse taalgebied. Vanaf dit jaar zijn twee Vlaamse kunstvakopleidingen aangesloten: Woordkunst van het Conservatorium Antwerpen en Schrijven van RITCS Brussel; ook deBuren selecteerde dit jaar een Vlaamse kandidaat. Vorig jaar haakte Literatuur Vlaanderen al aan als partner en subsidient. Aan Nederlandse zijde wordt al een aantal jaar samengewerkt met Poetry Circle Nowhere en El Hizjra voor de selectie van talenten buiten de kunstvakopleidingen. In 2015 hebben het Nederlands Letterenfonds en de hbo-schrijfopleidingen van ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht het Slow Writing Lab opgericht om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen. De betrokken organisaties selecteren ieder jaar één of twee talenten voor dit traject.

Deelnemers editie VII

De twaalf deelnemers aan Slow Writing Lab VII zijn: Anne Bosveld, Elianne van Elderen (beiden ArtEZ), Melissa Knollenburg, Julia de Dreu (beiden HKU), Tamar Berends, Jan Wester (beiden Rietveld), Suehaylee Vergouwen, Karim Ellouta (beiden Poetry Circle),  Zanyar Aziz (El Hizjra),  David Huyge (Conservatorium/Woordkunst) en Sam Hoeck (RITCS/Schrijven) en Betül Sefika (deBuren).

Op slowwritinglab.nl is van elk van hen een beknopte bio te vinden.

In 2022 werken de twaalf een jaar lang intensief aan een persoonlijk creatief onderzoek onder begeleiding van Michiel Koelink (hoofd van de Master Kunsteducatie Noord en docent aan de master MADTech van de Academie Minerva te Groningen), het Letterenfonds en de betrokken opleidingen. De talenten starten met een individueel ontwikkeltraject: zij kiezen zelf hun onderwerp of thema en stellen een programma op. Een procescoach begeleidt hen daarin. De betrokken coaches zijn: Ditteke Mensink, Nienke Eijsink en Marthe Zeevenhooven. Voor dit individuele ontwikkeltraject ontvangen alle deelnemers een beurs. Daarnaast biedt het Lab maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses. 

Voorgaande edities

Aan de voorgaande zes edities van Slow Writing Lab namen al vijftig talenten deel: Charlien Adriaenssens, Diede Al, Jasper Albinus, Siham Amghar, Sarah Arnolds, Jelko Arts, Edna Azulay, Sanne van Balen, Simone Atangana Bekono, Robin Barry, Yousra Benfqui, Zeinab el Bouni, Ellen Dorrestein, Babeth Fonchie, Koen Frijns, Jorik Amit Galama, Maureen Ghazal, Lisa Huissoon, Wietske Joan, Ries Jongeneelen, Maxime Palit de Jongh, Minne Kersten, Sytske van Koeveringe, Rafaelle Kwakkel, Selin Kuscu, Lotte Landman, Meike Legene, Lotte Lentes, Christiaan Lomans, Vera Morina, Hélène Christelle Munganyende, Yvo Nafzger, Francis Nagy, Levi Olthof, Hava Özbas, Roos Marijn Peperkamp, Marieke Polderdijk, Martin Rombouts, Marlies Rijneveld, Samira Saleh, Yentl van Stokkum, Machteld Touwen, Lotte Lola Vermeer, Marjolein Visser, Roos Vlogman, Wout Waanders, Lisa Weeda, Tirsa With, Jante Wortel en Daniëlle Zawadi.

Niet voor publicatie

Morgen, vrijdag 18 februari 2022, vindt de startbijeenkomst van het Slow Writing Lab VII plaats.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00, met de coördinatoren van het Slow Writing Lab:

- Raoul Markaban: r.markaban@letterenfonds.nl
- Pieter Jan van der Veen: pj.vander.veen@letterenfonds.nl
of met:
- Hanneke Marttin, communicatie: tel 06 404 26 189 of mail h.marttin@letterenfonds.nl

Bij gebruik van de portretten dienen de volgende fotografen te worden vermeld: Julia de Dreu: Vera Cornel, Tamar Berends: Roosje Verschoor, Sam Hoeck: Jannes Van den Wauwer en Betül Sefika: Marianne Hommersom, Zanyar Aziz: Cris Toala Olivares, David Huyge: Jurgen Delnaet, Karim Ellouta en Suehaylee Vergouwen: Jalisa Oudenaarde. Bij de andere portretten is de fotograaf niet bekend.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse en Friestalige literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl