Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

2 december 2021

'Het voorjaar liep ten einde. De wijzers van de klok schoven richting halfnegen. Als een laaghangend vliegtuig zette de zon haar landing in. Hier en daar lag er een brug over de in buizen gedwongen rivieren.'

Sasja Filipenko als WiR in Amsterdam

De Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko is op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds in de maand december als writer in residence in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf legt Filipenko de laatste hand aan zijn zesde roman en werkt hij aan een toneelstuk.

Sasja Filipenko (Minsk, 1984) brak zijn klassieke muziekstudie af om literatuur te studeren, eerst aan de Universiteit van Sint-Petersburg en daarna aan het Bard College in New York. Hij heeft gewerkt als journalist, scenarioschrijver en tv-presentator en is de auteur van vijf romans.

Filipenko is een dissident  – hij is een uitgesproken tegenstander van Loekasjenko  – en vanwege de huidige politieke spanningen in Wit-Rusland woont hij momenteel met zijn gezin in Duitsland. Eerder dit jaar werd zijn debuutroman De ex-zoon in Nederlandse vertaling van Jan Lodewijk Eshuis gepubliceerd door Meridiaan Uitgevers. Zijn debuut bleek achteraf profetisch over het Wit-Rusland van nu, dat opstaat tegen de dictatuur van Loekasjenko. In het voorwoord dat Filipenko later aan zijn roman toevoegde stelt hij: “Dit boek is (althans, dat hoop ik) een verklaring waarom de Wit-Russen in 2020 niet langer wilden verder slapen en uit hun coma ontwaakten. Dit boek is een poging te begrijpen waarom wij ex-zonen en ex-dochters van ons eigen land werden, en ex-kinderen van onze eigen ouders. Dit boek is eigenlijk een lexicon van aanleidingen, een woordenboek van beweegredenen voor de Wit-Russen om uit hun huizen te komen. Mijn nadrukkelijke hoop is dat dit boek op een dag niet meer actueel zal zijn in mijn land.”

Filipenko trad in november voor het eerst in Nederland op, op het Crossing Border-podium in Den Haag. In 2022 verschijnt bij Meridiaan een tweede roman van zijn hand in Nederlandse vertaling, Uitgewist.

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Voor meer informatie, interviews of optredens kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. algemeen 020 520 73 00.

Download hier de portretfoto van Sasja Filipenko. De foto is te gebruiken onder vermelding van Lukas Lienhard / © Diogenes Verlag. 

*Het citaat in de streamer is afkomstig uit de roman De ex-zoon.*

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl