"Iedere plek is op zijn eigen manier aantrekkelijk, zeker in Centraal-Rusland."* Vandaag arriveert Maxim Osipov als writer in residence in Amsterdam. De Russische auteur excelleert in het genre van het kortverhaal.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

2 november 2021

Maxim Osipov als WiR in Amsterdam

In november is de Russische schrijver Maxim Osipov te gast in de Amsterdamse schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds. Tijdens zijn verblijf neemt hij deel aan verschillende publieke evenementen in het land.

Maxim Osipov (Moskou, 1963) is een veelbekroond Russisch auteur van met name korte verhalen. Net als roemruchte voorgangers als Tsjechov en Boelgakov studeerde hij medicijnen; hij werkt ook als cardioloog. ‘Zijn verhalen zijn een genadeloze diagnose van het Russische leven,’ schreef Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj.

Osipov publiceerde meerdere verhalenbundels die zowel in eigen land als daarbuiten veel aandacht kregen. Zijn proza is in achttien talen vertaald, onder meer in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Pools, Spaans en Turks. Eerder dit jaar bracht uitgeverij Van Oorschot onder de titel De wereld is niet stuk te krijgen, een eerste kloeke verzameling verhalen en novellen van Osipov in vertaling van Yolande Bloemen en Seijo Epema.

Osipov treedt tijdens zijn residentieperiode meerdere keren op in Nederland:

Tussentijds reist hij een paar dagen naar Wenen waar hij op de boekenbeurs (10 t/m 14 november) zal worden geïnterviewd.

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Voor meer informatie, interviews of optredens kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. algemeen 020 520 73 00.

Download hier de portretfoto van Maxim Osipov. De foto is rechtenvrij te gebruiken.

*Het citaat in de streamer, is afkomstig uit 'De roep van een tamme vogel. In plaats van een voorwoord' uit de bundel De wereld is niet stuk te krijgen.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl