Eendragt is onze eerste Deugd. Kamil Bałuk onderzoekt in juli en augustus als writer in residence het dynamische verleden en multiculturele heden van Nederland.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

1 juli 2019

Poolse journalist Kamil Bałuk trekt deze zomer door Nederland

Deze zomer woont en werkt de Poolse journalist en schrijver Kamil Bałuk op uitnodiging van het Letterenfonds in Amsterdam. Hij publiceerde vorig jaar Alle kinderen van Louis, waarvoor hij drie jaar lang onderzoek deed naar de veelbesproken spermabank-directeur Jan Karbaat. Tijdens zijn residentieperiode zal Baluk een reeks reportages maken over Nederland nu.

Eendragt is onze eerste Deugd, is ons dierste pand. Daar door bloeit elk Huisgezin, en het gantsche Land. Indiaan, men haalt by u Thee en Specery; Daarvan bloeit Batavia's ryke Maatschappy. Foei, Quakzalver! als een zot veilt gy uwe Waar! Foei! bedriegtge uit vuil gewin dus de onnooz'le Schaar!

Zo onderwees Johan Hendrik Swildens in het Vaderlandsch A-B boek voor de Nederlandsche jeugd dat eind achttiende eeuw verscheen. Het bevat onder meer een geïllustreerd alfabet van deugden dat elke opgroeiende Nederlander moest kennen en een lijst met gevaren waarvoor hij moest oppassen.

Ruim tweehonderd jaar na publicatie gaat Bałuk met Swildens schoolboek in Nederland op pad en onderzoekt hoe er nu tegen de deugden wordt aangekeken. Hij wil hiermee het eerste Poolse boek schrijven over het dynamische verleden en multiculturele heden van Nederland.

Kamil Bałuk Foto ©Dawid Zuchowicz

Kamil Bałuk (1988) is hoofd van het Poolse Instituut voor Reportage en een veelgeprezen journalist. Zijn artikelen zijn gepubliceerd in vele Poolse dagbladen en tijdschriften. Hij schreef onder meer over het geheime leven van Poolse schoonmaaksters in de Joodse wijk van Antwerpen en hoe een typische Pool zich in de sauna gedraagt. Bałuk studeerde in Antwerpen, werd daar fan van rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig, en besloot Nederlands te gaan studeren om zijn droom na te jagen: een Europees journalist te worden die werkt in de traditie van de Poolse schrijver Ryszard Kapuściński .

April 2018 verscheen bij uitgeverij De Geus Alle kinderen van Louis. Een zoektocht naar afkomst, Bałuks eerste boek (vertaald door Charlotte Pothuizen). Hiervoor onderzocht hij drie jaar lang de zaak van de Nederlandse spermadokter en directeur van de spermabank in Barendrecht: Jan Karbaat, die meer dan vijftig kinderen verwekte. Bałuk was de laatste journalist die Karbaat interviewde voordat hij stierf. Bałuk begon aan de zaak, lang voordat het schandaal de media in Europa en de rest van de wereld bereikte. Zijn boek is gebaseerd op interviews met Karbaat, zijn voormalige cliënten en degenen die werden verwekt in de kliniek. Centraal staat het verhaal van deze donorkinderen. Bałuk ging met hen in gesprek over het leven met zoveel broers en zussen. Lijken ze op elkaar? Wat denken ze van hun biologische vader?

Niet voor publicatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds:

Beeld op hogere resolutie kunt u downloaden via deze links: portret en cover