“Virtuoze vertalersmoed” Oeuvreprijs naar vertaler Duits-Nederlands
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

18 oktober 2021

Letterenfonds Vertaalprijs naar Josephine Rijnaarts

De Letterenfonds Vertaalprijs 2021 gaat naar Josephine Rijnaarts, literair vertaalster Duits-Nederlands. Hiermee wordt niet alleen de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre maar ook haar inzet als literair ambassadeur bekroond. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats tijdens de Literaire Vertaaldagen in Amsterdam.

Virtuoze vertalersmoed, soevereine beheersing van het Nederlands en stilistische veelzijdigheid – dat zijn slechts enkele van de kwalificaties waarmee de jury haar keuze voor de laureaat van de Letterenfonds Vertaalprijs 2021 bekrachtigt. Kenmerkend voor Rijnaarts oeuvre is, aldus de jury, de liefdevolle, inventieve en zorgvuldige manier waarop zij keer op keer de metamorfose van brontekst naar doeltaal even vrij als getrouw weet te voltrekken.

Josephine Rijnaarts

Josephine (of José) Rijnaarts heeft in ruim drie decennia een zeer divers vertaaloeuvre opgebouwd, dat zowel literaire fictie als non-fictie uit het Engels, Frans als Duits omvat. In de afgelopen 15 jaar concentreerde ze zich op Duitstalige literatuur. Opvallende vertalingen van haar hand zijn onder veel meer Werner Bräunigs rummelplatz (kermis), De jeugd van koning Henri Quatre van Heinrich Mann, Tijl van Daniel Kehlmann, Wedervaring van Bodo Kirchhoff, en Kreupelhout en Langs de rivier van Esther Kinsky. Daarnaast zet Rijnaarts zich al jaren in als docent aan de Vertalersvakschool en mentor voor beginnende collega’s, en deelt haar liefde voor het vak in artikelen die door hun scherpzinnigheid, kennis en humor een uitzonderlijk schrijftalent verraden.

Letterenfonds Vertaalprijs

De jury van de Letterenfonds Vertaalprijs 2021 bestond uit Janneke van der Meulen (literair vertaler), Jelle Noorman (literair vertaler, auteur en lid van de Raad van advies van het Nederlands Letterenfonds) en Gerwin van der Werf (auteur, literatuurcriticus en muziekdocent). De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Literaire Vertaaldagen; dit is het grootste (live) evenement voor literair vertalers in het Nederlandse taalgebied. Vanwege de coronatijd zijn de Vertaaldagen verplaatst naar juni 2022.

Eerdere laureaten

De Letterenfonds Vertaalprijs bekroont in de even jaren een literair vertaler uit het Nederlands, en in de oneven jaren een vertaler van literatuur in het Nederlands. De oeuvreprijs ging in de afgelopen jaren naar Ran HaCohen (Nederlands-Hebreeuws), Aai Prins (Russisch-Nederlands), Goedele De Sterck (Nederlands-Spaans) en Janny Middelbeek-Oortgiesen (Zweeds-Nederlands).

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. 020 520 73 00:

Download hier de portretfoto van Josephine Rijnaarts, bij gebruik graag de naam van de fotograaf vermelden: Kitty Lagerweij.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl