Writer in residenceprogramma, augustus 2021
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

29 juli 2021

Writer in residenceprogramma, augustus 2021

Jen Beagin als WiR in Amsterdam

In augustus ontvangt het Nederlands Letterenfonds voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus weer een gast in de schrijversresidentie. Van 1 tot 30 augustus woont en werkt de Amerikaanse schrijver Jen Beagin als gast van het Letterenfonds in Amsterdam.
Jen Beagin is een Amerikaanse schrijver van proza en essays. Ze werkte jarenlang als schoonmaker, tot ze op 35-jarige leeftijd besloot nog te gaan studeren. Uiteindelijk behaalde haar master creatief schrijven aan de Universiteit van Californië – Irvine en bracht ze in 2015 in haar debuutroman Pretend I’m Dead voor het eerst de antiheldin Mona ten tonele; een schoonmaker die na een mislukte relatie een nieuw leven probeert op te pakken in New Mexico. Vier jaar later verscheen Beagins tweede Mona-roman Vacuum in the Dark. In 2020 verschenen de twee romans bij Atlas Contact in vertaling van Astrid Huisman en Roos van de Wardt gebundeld als Stofzuigen in het donker. Beagin ontving in 2017 de Whiting Award voor fictie.

Tijdens haar residentie in Amsterdam legt Beagin de laatste hand aan haar volgende boek. In die roman neemt ze afstand van Mona; Big Swiss draait om de protagonist Greta, een veertiger die vanuit huis werkt als notulist voor een sekstherapeut.

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw. Ieder jaar vindt er uitwisseling van residentieperiodes plaats met internationaal literatuurhuis Passa Porta in Brussel. Zie ook writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Bij gebruik van de foto van Jen Beagin dient altijd de naam van de fotograaf te worden vermeld: © Itunu Kuku.

Voor meer informatie, interviews of optredens kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. algemeen 020 520 73 00.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl