Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale lanceren derde gezamenlijke steunmaatregel voor auteurs
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

24 juni 2021

‘Schrijver: kies je eigen podium’ nieuwe steunmaatregel voor schrijvers

‘Schrijver: kies je eigen podium’ is een nieuwe Steunmaatregel voor schrijvers van het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale om in dit lastige jaar schrijversoptredens te stimuleren. Dit keer worden de rollen omgedraaid: schrijvers kiezen een podium voor een eenmalig optreden en ontvangen daarvoor 500 euro. Het optreden wordt in onderling overleg tussen auteur en organisator georganiseerd en vindt plaats tussen 1 juli en 30 september 2021 op een – liefst nieuwe – locatie, zoals een openluchtfestival, theater, AZC, museum, schouwburg of gevangenis.

Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale: “We draaien de rollen deze keer om: in plaats van te wachten tot zij worden uitgenodigd, nemen de schrijvers zelf het initiatief. Zij kiezen hun podium en benaderen de organisaties waar ze – zonder kosten – willen optreden. Met de organisatie stemmen ze het programma af, zoals een lezing, voordracht of workshop. De organisator vraagt vervolgens (met een speciale code) de schrijver aan bij De Schrijverscentrale. Zo creëren we extra inkomsten voor schrijvers én stimuleren we schrijvers om een – liefst nieuwe – organisatie te benaderen, bij voorkeur uit de culturele en/of maatschappelijke sector. Tijdens de twee eerdere steunmaatregelen kwamen vooral het basisonderwijs en de boekhandel aan bod.”

Het Nederlands Letterenfonds stelt een budget beschikbaar waarmee 600 eenmalige auteursoptredens kunnen worden gesubsidieerd. Schrijvers en illustratoren in alle literaire genres komen in aanmerking: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, poëzie en spoken word. Iedere denkbare publiekspresentatie komt in aanmerking: van interviews met een schrijver en online leesclubs tot signeersessies en liveoptredens op zomerfestivals.

Aanvragen en voorwaarden

Kijk hier voor alle informatie en de voorwaarden; aanvragen kunnen door de organisator online worden ingediend. 

#schrijverkiesjeeigenpodium #schrijversopstap #schrijverscentrale #letterenfonds

Noot van de redactie/niet voor publicatie

Op de foto: Babs Gons geeft een voordracht op het festival Terug naar het begin in Groningen. Fotograaf: Melissa van Koldam.

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl

Over De Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale is het landelijk aanspreekpunt voor advies en bemiddeling bij schrijversbezoeken. Al onze kennis en kunde zetten we in om literatuur en verhalen te verspreiden door ontmoetingen met schrijvers te regelen voor boekhandels, scholen en bibliotheken. Zo maken we literatuur breed zichtbaar en stimuleren we het lezen. Met de jaarlijkse 4.500 schrijversactiviteiten worden 400.000 lezers bereikt, waarvan 260.000 kinderen en jongeren. Vrijwel alle Nederlandse auteurs en illustratoren zijn bij De Schrijverscentrale aangesloten.
www.deschrijverscentrale.nl