Tommy Wieringa en Ricardo Domeneck geselecteerd als writer in residence op NIAS
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

19 mei 2021

Tommy Wieringa en Ricardo Domeneck worden writer in residence bij NIAS

Tommy Wieringa verblijft van september 2021 tot februari 2022 als writer in residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. In februari wordt hij opgevolgd door de Braziliaanse dichter Ricardo Domeneck. Beide auteurs zullen daar werken op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS.

Tommy Wieringa (Goor, 1967) gaat van september 2021 tot februari 2022 op het NIAS werken aan een nieuwe roman die zich tegen de achtergrond van een eeuw afspeelt; het boek zal naar verwachting voorjaar 2023 bij De Bezige Bij verschijnen. Dit wordt Wieringa’s tweede verblijf op het instituut; in 2011 werkte hij er aan de roman Dit zijn de namen, dat bekroond is met de Libris Literatuurprijs, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013 en de Inktaap 2014.
Wieringa brak in 2005 door met Joe Speedboot, dat bekroond is met de F. Bordewijk-prijs en onder andere werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Zijn laatste roman is De heilige Rita uit 2017 (Bookspot Literatuur- en Lezersprijs). Zijn werk is vertaald in 25 talen. Daarnaast schrijft hij columns voor NRC Handelsblad.

Ricardo Domeneck (São Paulo, Brazilië, 1977) zal zich van februari tot en met juni 2022 op het NIAS verdiepen in de Braziliaans-Nederlandse geschiedenis. Daarbij zal hij zich laten inspireren door objecten uit de koloniale tijd die nu nog in Nederlandse musea te vinden zijn: de 17e-eeuwse schilderijen van Frans Post over Braziliaanse flora en fauna, en opgezette dieren die kolonisten als onderdeel van hun expedities mee terug brachten. Ricardo Domeneck is een veelzijdig kunstenaar, die naast gedichten en essays ook beeldende kunst, performances, muziek en video’s maakt. Hij heeft in Brazilië acht poëziebundels en twee prozabundels gepubliceerd, en zijn werk is in het Spaans en Duits vertaald. In 2015 verscheen Het verzamelde lichaam (Uitgeverij Perdu), een selectie van zijn gedichten in het Nederlands. 

Beide auteurs zijn gekandideerd door hun uitgevers, en op basis van de voordrachten en hun (onderzoeks)voorstellen door het Nederlands Letterenfonds en NIAS gezamenlijk geselecteerd als writer in residence.

Het residentieprogramma van NIAS en Letterenfonds

Elk jaar weer blijkt de uitwisseling tussen de fellows (zowel uit de kunsten als uit verschillende wetenschappelijke disciplines) zeer vruchtbaar en inspirerend. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Dato Turashvili, Hagar Peeters, Ghayath Almadhoun, Hélène Gelèns, Lieve Joris, David Mitchell en David van Reybrouck. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS en het Nederlands Letterenfonds.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gelieve bij het gebruik van de foto's de credits te vermelden:

  • Foto Ricardo Domeneck (links): Paul Mecky
  • Foto Tommy Wieringa (rechts): Stephan Vanfleteren

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl

NIAS-KNAW

Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) stimuleert interdisciplinair en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek. NIAS-KNAW biedt tijdelijke fellowships toe aan gerenommeerde academici, journalisten, kunstenaars en schrijvers, die samenkomen in een omgeving waar kennisdeling centraal staat.
www.nias.knaw.nl