De shortlist van de Europese Literatuurprijs 2019 wordt op dinsdagavond 18 juni bekendgemaakt in Amsterdam.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

Amsterdam, 13 juni 2019

Feestelijke bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs 2019

De shortlist van de Europese Literatuurprijs 2019 wordt op dinsdag 18 juni bekendgemaakt in Spui25 in Amsterdam. De prijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die vorig jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Tijdens de feestelijke avond worden er lofredes op de vijf genomineerde boeken, auteurs en vertalers uitgesproken. Pers en publiek zijn van harte welkom bij deze bekendmaking.

De longlist van twintig titels voor de Europese Literatuurprijs 2019 werd gekozen door twaalf kwaliteitsboekhandels en bevat twintig romans, vertaald uit tien talen. Hieruit heeft een vakjury onder leiding van Abdelkader Benali vijf titels geselecteerd die in aanmerking komen voor de prijs. Bijzonder is dat de Europese Literatuurprijs zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman bekroont.

De uitreiking

De uitreiking van de Europese Literatuurprijs 2019 volgt op zondag 3 november tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van het bekroonde boek.

Eerdere winnaars

Eerder wonnen Marie Ndiaye en vertaler Jeanne Holierhoek met Drie sterke vrouwen, Julian Barnes en vertaler Ronald Vlek met Alsof het voorbij is, Emmanuel Carrère en vertalers Katelijne De Vuyst en Katrien Vandenberghe met Limonov, Jérôme Ferrari en vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos met De preek over de val van Rome, Jenny Erpenbeck en vertaler Elly Schippers met Een handvol sneeuw, Sandro Veronesi en vertaler Rob Gerritsen met Zeldzame aarden, Max Porter en vertaler Saskia van der Lingen met Verdriet is het ding met veren en Johan Harstad en vertalers Edith Koenders en Paula Stevens met Max, Mischa & het Tet-offensief.

Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum Spui25, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Letterenfonds en weekblad De Groene Amsterdammer, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds en de De Lancey & De La Hanty Foundation. De prijs vraagt aandacht voor de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa.

De avond in Spui25 te Amsterdam begint om 20.00. De entree is gratis, reserveren is noodzakelijk.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over de Europese Literatuurprijs kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds

  • Marije de Bie, coördinator Vertalershuis Amsterdam, tel. 020-470 97 40 of 06 82 14 60 51, e-mail m.de.bie@letterenfonds.nl

Het logo van de Europese Literatuurprijs kunt u hier downloaden: http://www.europeseliteratuurprijs.nl/over/downloads.php

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

www.europeseliteratuurprijs.nl | www.letterenfonds.nl