Airport Library (eerder verkozen tot beste nieuwe luchthavenvoorziening wereldwijd) kan vier jaar door dankzij subsidie van OCW
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

Amsterdam Airport Schiphol

10+4 jaar Airport Library

Het ministerie van OCW heeft Airport Library voor een nieuwe periode van vier jaar subsidie toegekend. De bibliotheek op Amsterdam Airport Schiphol biedt een multimediaal aanbod, waarmee passagiers van over de hele wereld kennis kunnen maken met onze cultuur.

Airport LIbrary. Foto: Thijs Wolzak

Transferreizigers

De bibliotheek heeft als doel om met name de buitenlandse transferreizigers, die op Amsterdam Airport Schiphol overstappen, met de Nederlandse cultuur te laten kennismaken. De collectie bestaat uit Nederlandse literatuur vertaald in zo’n veertig verschillende talen – geleverd door het Nederlands Letterenfonds – en (foto)boeken over de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Daarnaast zijn er wisselende fysieke en digitale presentaties. Er wordt momenteel gewerkt aan de terugkeer van muziek in de collectie en de ontwikkeling van een digitale wereldkaart met beelden en informatie over uitingen van onze cultuur in het buitenland.

Hoge waardering

Airport Library is te vinden op de Holland Boulevard, het verblijfsgebied voor intercontinentale reizigers. In dit gebied zijn onder meer ook dependances van het Rijksmuseum en NEMO te vinden. De bibliotheek is al vanaf de opening een zeer gewaardeerde voorziening op de luchthaven en trekt in een normaal jaar enkele honderdduizenden bezoekers.

Airport Library. Foto: Stephan Stoepker

Tien jaar Airport Library

Airport Library startte in 2010 als samenwerking tussen bibliotheekorganisaties en Amsterdam Airport Schiphol. De bijzondere bibliotheek genereerde meteen veel nationale en internationale aandacht en werd verkozen tot de beste nieuwe luchthavenvoorziening wereldwijd. Probiblio zorgt sinds juli 2019 weer voor de exploitatie. Per 1 januari 2020 ligt de formele verantwoordelijkheid voor Airport Library bij het Nederlands Letterenfonds, dat eerder al als partner betrokken was.

airportlibrary.nl

Meer informatie (niet voor publicatie):

De foto's zijn gemaakt door Thijs Wolzak (interieur) en Stephan Stoepker (lezende man) en mogen alleen mét naamsvermelding worden gebruikt. Voor meer beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Dick van Tol.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland. De vertalingendatabase.nl biedt een overzicht van Nederlandstalige literatuur in vertaling - gepubliceerd en in voorbereiding, gesubsidieeerd of niet - en telt nu bijna 23.000 titels, waarvan 16.620 vertalingen fysiek verzameld zijn in de bibliotheek van het Letterenfonds. www.letterenfonds.nl.