Stimulering schrijversoptredens. #schrijversoppad
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

4 februari 2021

Nieuwe steunmaatregel voor schrijvers

Lezen zit in de lift, maar schrijvers hebben tijdens de lockdown grote moeite om hun lezers te ontmoeten via de fysieke boekhandel, bibliotheken en scholen. Daarom komt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond met een nieuwe steunmaatregel om schrijversoptredens te stimuleren. Daarmee wordt dit voorjaar een groot aantal (online) publieksactiviteiten mogelijk gemaakt.

Boekhandels, bibliotheken en scholen in Nederland kunnen via De Schrijverscentrale een schrijversoptreden boeken, waarbij het Letterenfonds het honorarium voor de schrijvers subsidieert tot € 500. Bovendien ontvangt de boekhandel via de Boekverkopersbond een bijdrage van maximaal € 500 voor de (extra) organisatiekosten. Zo wordt de drempel verlaagd voor het organiseren van (online) optredens en publieksactiviteiten van schrijvers die – afhankelijk van de dan geldende mogelijkheden – online, hybride of kleinschalig zijn en plaatsvinden tussen 1 maart en 1 juli 2021.

Iedere denkbare publiekspresentatie komt in aanmerking. Van interviews met een schrijver, online leesclubs en signeersessies in de etalage tot live optredens zodra het weer kan. Hiervoor kunnen schrijvers in alle literaire genres worden geboekt: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, poëzie en spoken word.

Foto: Boekhandel Blokker, Heemstede

Tiziano Perez, directeur van het Nederlands Letterenfonds: “Dit initiatief maakt deel uit van een groter pakket aan steunmaatregelen waar het Letterenfonds dit voorjaar mee naar buiten treedt. Dat het belangrijk was om iets te bedenken waarmee nu kleinschalige schrijversoptredens kunnen worden gestimuleerd, schrijvers een goed honorarium ontvangen en ook de boekhandel een steun in de rug krijgt, was voor het fonds direct duidelijk. Ik ben blij met deze samenwerking met De Schrijverscentrale en KBb.”

Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale: “Lezingen en schoolbezoeken zijn onmisbaar voor een vitale leescultuur, ze vormen ook een belangrijke inkomstenbron voor auteurs. Jaarlijks keren we € 2 miljoen uit aan schrijvers, maar vorig jaar was dat vanwege de coronamaatregelen slechts € 1 miljoen. Ook nu zien we de trend dat lezingen verplaatst worden naar het najaar of zelfs 2022. We zijn dan ook heel blij met deze steunmaatregel, waardoor we ons netwerk van 5.000 schrijvers voor een aantrekkelijk tarief onder de aandacht kunnen brengen. Met elkaar zorgen we ervoor dat schrijvers hun verhalen blijven vertellen, hun lezers ontmoeten en hun boeken promoten.”

Anne Schroën, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond: “Uit onderzoeken bleek al eerder dat boekhandels cruciaal zijn in het onder de aandacht brengen van nieuwe schrijvers en boeken. Dat heeft de lockdown van de afgelopen weken ook pijnlijk en onmiskenbaar bevestigd. Een boekverkoper inspireert en verrast de lezer. De Koninklijke Boekverkopersbond is het Letterenfonds zeer erkentelijk voor het ondersteunen van initiatieven om de boekverkoper in deze omstandigheden zo veel mogelijk die onmisbare schakel te laten vormen tussen schrijver en lezer.”

#schrijversoppad
#steunjeboekhandel

Aanvragen en voorwaarden op deschrijverscentrale.nl

Boekhandels, onderwijs en bibliotheken kunnen voor boekingen van schrijvers contact opnemen met De Schrijverscentrale, info@deschrijverscentrale.nl, tel. 020-6234923. Kijk voor de voorwaarden en aanvragen op www.deschrijverscentrale.nl.

Meer informatie

Beide foto's mogen worden gebruikt met vermelding van de boekhandel.
Foto hierboven (Marieke Lucas Rijneveld signeert achter glas): Boekhandel Blokker, Heemstede. Still hieronder (Scheltema TV): Scheltema Boekhandel, Amsterdam.

Scheltema TV Foto: Boekhandel Scheltema, Amsterdam

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl

Over De Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale is het landelijk aanspreekpunt voor advies en bemiddeling bij schrijversbezoeken. Al onze kennis en kunde zetten we in om literatuur en verhalen te verspreiden door ontmoetingen met schrijvers te regelen voor scholen, bibliotheken en andere instellingen. Zo maken we literatuur breed zichtbaar en stimuleren we het lezen. Met de jaarlijkse 4.500 schrijversactiviteiten worden 400.000 lezers bereikt, waarvan 260.000 kinderen en jongeren. Vrijwel alle Nederlandse auteurs en illustratoren zijn bij De Schrijverscentrale aangesloten.
www.deschrijverscentrale.nl

Over de Boekverkopersbond

De Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond U.A. is een serviceorganisatie van en voor boekondernemers, die samen met zijn leden voorwaarden schept voor profijtelijk ondernemen en toegevoegde waarde levert voor de continuïteit en vitaliteit van de boekenbranche.
www.boekbond.nl