Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

22 januari 2021

Editie VI van het Slow Writing Lab start!

Slow Writing Lab 2021

De zesde editie van het Slow Writing Lab, een ‘vrije master’ voor schrijftalent, start dit jaar met maar liefst elf deelnemers. Ze zijn geselecteerd door de HBO-schrijfopleidingen en talentontwikkelhuizen; voor het eerst doen ook twee Vlaamse talenten mee. Tot de eerdere Lab-deelnemers behoren onder meer Simone Atangana Bekono, Maureen Ghazal, Lisa Huissoon, Sytske van Koeveringe, Marjolein Visser en Wout Waanders.

Op vrijdag 22 januari vindt de kick off van het Slow Writing Lab 2021 plaats tijdens een gezamenlijke online bijeenkomst met de deelnemers aan de vijfde editie - als afsluiting maakten zij een publicatie waarin ze hun onderzoek/werk presenteren.

Voor de zesde editie selecteerden de hogeschoolopleidingen Creative Writing van ArtEZ, Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie en Writing for Performance van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds wederom ieder twee alumini. Daarnaast is aan een aantal organisaties buiten de kunstvakopleidingen gevraagd om een talent voor te dragen; dit jaar waren dat Poetry Circle Nowhere, El Hizjra en Lilith Magazine. Bovendien sluit Literatuur Vlaanderen vanaf dit jaar aan en doen er voor het eerst ook twee Vlaamse literaire talenten mee. Hiermee start het nieuwe jaar met een recordaantal van elf deelnemers.

Dit zijn de geselecteerde talenten van het Slow Writing Lab VI, op slowwritinglab.nl staan korte bio's:

 • Francis Nagy, ArtEZ
 • Marieke Polderdijk, ArtEZ
 • Edna Azulay, HKU
 • Maxine Palit-de Jongh, HKU
 • Sanne van Balen, Rietveld Academie
 • Meike Legêne, Rietveld Academie
 • Yousra Benfquih, Literatuur Vlaanderen
 • Samira Saleh, Literatuur Vlaanderen
 • Daniëlle Zawadi, Poetry Circle
 • Fatima Benhaddou, El Hizjra
 • Babeth Fonchie Fotchind, Lilith Magazine

Eerste rij: Daniëlle Zawadi, foto door Kevita Badloe Jr.; Edna Azulay, foto door Marianne Hommersom; Marieke Polderdijk, foto door Wouter le Duc; Maxine Palit-de Jongh, foto door Colin Hill Imagery. Tweede rij: Babeth Fonchie Fotchind, foto door Tatjana Almuli; Fatima Benhaddou (privécollectie); Francis Nagy (privécollectie). Derde rij: Meike Legêne (privécollectie); Samira Saleh, foto door Illias Teirlinck; Sanne van Balen, foto door Nadja Kim Schlenker; Yousra Benfquih, foto door Mathias Hannes.

Vanaf januari werken de elf talenten van Lab VI een jaar lang intensief aan een persoonlijk creatief onderzoek. Het Lab is ingericht als een ‘vrije master’: de talenten kiezen zelf hun onderwerp of thema, en stellen een individueel programma samen. Nieuw in deze editie is dat alle talenten starten met een individuele coach. Daarnaast is er ruimte voor specifieke inhoudelijke begeleiding bij onderdelen in het eigen ontwikkeltraject. Het Lab bestaat voorts uit maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses. Het programma wordt vormgegeven en begeleid door Michiel Koelink (media kunstenaar en docent aan de Breitner Academie Amsterdam en de master MADTech van de Academie Minerva Groningen), het Nederlands Letterenfonds en de HBO-kunstopleidingen.

Over het Slow Writing Lab

Het Nederlands taalgebied kent (nog) geen masteropleiding creatief schrijven. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen hebben het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de HBO-schrijfopleidingen ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2015 het Slow Writing Lab opgericht. Het biedt een select aantal jonge schrijvers een omgeving waarin ze hun talent op creatief en professioneel gebied kunnen ontwikkelen. Het Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma waarvoor het Ministerie van OCW extra budget ter beschikking heeft gesteld aan het Nederlands Letterenfonds.

Aan de voorgaande vijf edities van Slow Writing Lab namen veertig talenten deel: Charlien Adriaenssens, Diede Al, Jasper Albinus, Siham Amghar, Sarah Arnolds, Jelko Arts, Simone Atangana Bekono, Robin Barry, Zeinab el Bouni, Ellen Dorrestein, Koen Frijns, Jorik Amit Galama, Maureen Ghazal, Lisa Huissoon, Wietske Joan, Ries Jongeneelen, Minne Kersten, Sytske van Koeveringe, Rafaelle Kwakkel, Selin Kuscu, Lotte Landman, Lotte Lentes, Christiaan Lomans, Vera Morina, Hélène Christelle Munganyende, Yvo Nafzger, Levi Olthof, Hava Özbas, Roos Marijn Peperkamp, Martin Rombouts, Marlies Rijneveld, Yentl van Stokkum, Machteld Touwen, Lotte Lola Vermeer, Marjolein Visser, Roos Vlogman, Wout Waanders, Lisa Weeda, Tirsa With en Jante Wortel.

Meer informatie via het Nederlands Letterenfonds:

U kunt een exemplaar van 7 schrijfonderzoeken van Slow Writing Lab V opvragen via post@letterenfonds.nl

cover boekje 7 schrijfonderzoeken van het SWL V

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl