Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

30 november 2020

Kunst en boeken komen samen in duurzame expositie

Papier Hier

Creatief platform MOAM initieert een unieke expositie die kunst combineert met boeken. Zestien jonge kunstenaars uit verschillende disciplines zijn gekoppeld aan zestien toonaangevende Nederlandse schrijvers. In de afgelopen maanden werkten de kunstenaars nauw samen met de auteurs, en creëerden zij werk geïnspireerd op een boek van de auteur, met gerecycled papier als basismateriaal.

Papier Hier vestigt de aandacht op de rijkdom van boeken. De kunstwerken zullen bezoekers op een originele en innovatieve manier inspireren en informeren over kunst, boeken en duurzaamheid.

  • Met o.a. Carry Slee, Herman Koch, Paulien Cornelisse, Splinter Chabot, Adriaan van Dis en Heleen van Royen

  • Jonge talentvolle kunstenaars creëren samen met bekende schrijvers nieuw werk

  • Opening februari 2021 in de OBA Oosterdok, Amsterdam

  • Aansluitend exposities in tal van openbare bibliotheken door het land

Opening in OBA Oosterdok, Amsterdam

De expositie opent februari 2021 in OBA Oosterdok, Amsterdam en reist na een aantal weken door naar verschillende OBA-vestigingen; daarna reizen de individuele werken door naar verschillende bibliotheken in het land. Eerder stond de expositie gepland om te openen in de KB, de nationale bibliotheek. In verband met het coronavirus is besloten de opening te verplaatsen naar begin 2021 in de OBA Oosterdok: een locatie waar we op een verantwoorde manier - met inachtneming van de dan geldende coronaregels - de expositie kunnen realiseren.

Deelnemende schrijvers aan de Papier Hier expositie zijn:

Abdelkader Benali | Mano Bouzamour | Yvette van Boven | Splinter Chabot | Paulien Cornelisse | Adriaan van Dis | Anna Enquist | Mylo Freeman | Tim Hofman | Herman Koch | Paul van Loon | Thomas Olde Heuvelt | Heleen van Royen | Carry Slee | Barbara Stok | Esther Verhoef

Deelnemende kunstenaars aan de Papier Hier expositie zijn:

Alissa + Nienke | Mik Bakker | Froukje de Boer | Gyatso Davids | Milan Faassen | Anne Kolbe | Christina de Korte | KUNRAD | Renee Mes | Noij | Fleur Peters | Constantijn Scholten | Carlijn Veurink | Loek Vugs | Fenna Wenselaar | Seok-Hyeon Yoon

Op reis langs bibliotheken

Papier Hier start in januari 2021 met artist-in-residencies in de KB, de nationale bibliotheek in Den Haag, waar kunstenaars werk zullen creëren. Na de opening en expositie in Amsterdam zullen de kunstwerken individueel doorreizen naar de ‘thuishavens’ van de participanten. Zo creëert Papier Hier een landelijk bereik én een nationaal platform voor de deelnemende kunstenaars. In mei komen de kunstwerken weer samen in Den Haag, waar exposities plaats zullen vinden in de KB, het Huis van het Boek en de OB Den Haag. Gedurende de gehele periode vinden er activiteiten plaats als randprogrammering, zoals educatieve workshops, panelgesprekken, voorleessessies en exclusieve tours met en door de kunstenaars en schrijvers. Met de Papier Hier expositie bundelen MOAM, KB, CPNB, Nederlands Letterenfonds en Huis van het Boek de krachten in het belang van de jonge kunstenaars, het boek en duurzaamheid. Uiteraard worden zowel de expositie als de randprogrammering georganiseerd met inachtneming van de dan geldende coronaregels en -adviezen vanuit de overheid.

Papier Hier wordt mede mogelijk gemaakt door HP, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Print&Bind en Tomado.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

MOAM

MOAM is een stichting zonder winstoogmerk opgezet in 2014 door Martijn Nekoui als creatief platform om jong creatief talent te koppelen aan grote namen in de nationale en internationale creatieve industrie. De afgelopen vijf jaar is MOAM uitgegroeid tot een succesvol bedrijf dat projecten heeft ontwikkeld in samenwerking met onder andere Rijksmuseum, KLM, Doutzen Kroes, HEMA en Disney, waarbij kennisontwikkeling en talentverbreding altijd centraal staan. MOAM staat voor creativiteit, innovatie, duurzaamheid en samenwerken. Van conceptontwikkeling tot internationale productie tot communicatie en PR.

KB

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. We verzamelen, bewaren en delen alle publicaties uit en over Nederland. Met onze (digitale) collecties en onze expertise brengen we mensen in aanraking met de kracht van het geschreven woord. Zo willen we iedereen de mogelijkheid bieden om te lezen, te leren of onderzoek te doen en zich daardoor verder te ontwikkelen. Dit doen we samen met onze erfgoedpartners, de openbare bibliotheken en wetenschappelijke instellingen en zo dragen we bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland.

Huis van het Boek

Huis van het Boek verbindt mensen rond de culturele, maatschappelijk en historische betekenis van het boek. Met tentoonstellingen, workshops, rondleidingen, onderzoek en discussies binnen en buiten de muren van het museum wil het een podium zijn voor iedereen die van boeken houdt. Huis van het Boek werkt samen met vele netwerkpartners in en buiten de museum- en boekenwereld. Dit in de vaste overtuiging dat het boek als drager van kennis en schoonheid bijdraagt aan een wereld met meer begrip voor elkaar.

Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Een boek kan zoveel doen: taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. En natuurlijk is een boek een mooi cadeau met grote meerwaarde. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek initiëren wij diverse leesbevorderende campagnes en activiteiten. Dit doen wij vanuit het collectief van boekhandel, bibliotheek en uitgeverij. Bekende merken van CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek voor Jongeren, Kinderboekenweek en Nederland Leest.

Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

OBA

De OBA is bij uitstek de openbare plek in alle buurten waar iedere Amsterdammer terecht kan om te leren, zichzelf te ontwikkelen en inspiratie op te doen; waar hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld, hun talenten tot bloei komen, zij elkaar ontmoeten en actief deelnemen aan het maatschappelijke leven. We geven daarbij ruimte aan een ieder om zichzelf te kunnen en mogen zijn, om gehoord te worden en de dialoog aan te gaan met anderen, en zo iedereen deel uit te laten maken van de samenleving. Samen met partners, buurtinitiatieven, instellingen en bewoners werken we aan locaties waar iedereen kansen voor persoonlijke ontwikkeling heeft. Zo dragen we bij aan individuele groei en een betrokken samenleving en spelen we in op de behoeften van de stad.