Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

11 juni 2020

Stephan Sanders als Guest of Director naar het NIAS

Auteur Stephan Sanders zal van september 2020 tot en met januari 2021 op uitnodiging van het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en het Nederlands Letterenfonds aan het Amsterdamse academische instituut verblijven. Hij gaat er werken aan een boek over de steeds scherper wordende tegenstelling tussen ‘wit’ en ‘zwart’ in debat en politiek.

Stephan Sanders (1961) is schrijver, columnist, essayist en presentator. Aan het NIAS zal hij zich buigen over de vraag hoe het ‘gemengde’ – van zeer licht tot zeer donkerbruin en alle schakeringen daartussenin – uit het politieke kleurenpalet en maatschappelijke debat is verdwenen. Aanhakend bij prominente denkers als Albert Murray en Barack Obama, die de absolute ‘zwart-wit’ tegenstelling relativeren, wil Sanders ‘gemengdheid’ terugbrengen in het debat.

Sanders schrijft columns en essays voor onder andere de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw, met name over (politieke) filosofie, multi-etnische en -religieuze verhoudingen en literatuur. Na zijn studie politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, debuteerde hij in 1989 met Gemengde ervaring, een filosofisch verslag van de Rushdie-affaire. Sanders’ essays zijn onder andere verzameld in Buitenwacht (De Bezige Bij) en Binnenste Buiten (Meulenhoff). Ook presenteert hij maandelijks het radioprogramma Brainwash (Human) op NPO Radio1. Zijn nieuwe boek verschijnt naar verwachting bij uitgeverij Van Oorschot.

Stephan Sanders wordt aan het NIAS Guest of the Director van socioloog prof.dr. Jan Willem Duyvendak, met een beurs van het Nederlands Letterenfonds.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl

NIAS-KNAW

Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) stimuleert interdisciplinair en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek. NIAS-KNAW biedt tijdelijke fellowships toe aan gerenommeerde academici, journalisten, kunstenaars en schrijvers, die samenkomen in een omgeving waar kennisdeling centraal staat.
www.nias.knaw.nl