Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

27 mei 2020

Twee nieuwe writers in residence geselecteerd voor 2020/21

Aleid Truijens en Jennifer N. Makumbi als Fonds Fellow naar NIAS

Biograaf Aleid Truijens verblijft van september 2020 tot februari 2021 als writer in residence aan het NIAS-KNAW in Amsterdam. In februari wordt zij opgevolgd door de Oegandees-Britse auteur Jennifer Nansubuga Makumbi.

Aleid Truijens (Amsterdam, 1955) zal aan het NIAS haar biografie van Hella S. Haasse (1918-2011) afronden. Haar biografie verschijnt naar verwachting, in 2021, tien jaar na het overlijden van Haasse, bij uitgeverij Querido. Eerder publiceerde Truijens al het goed ontvangen Geluk kun je alleen schilderen – F.B. Hotz, het leven (De Arbeiderspers), dat werd genomineerd voor de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2012. In 2004 verscheen haar literaire debuut, Geen nacht zonder, drie jaar later gevolgd door de roman Vriendendienst, beide bij Cossee. Truijens is recensent bij de Volkskrant en schrijft wekelijks een column voor deze krant.

Foto Aleid Truijens: © Isabel Nabuurs // FotoJennifer Nansubuga Makumbi: uitgeverij Cossee

Jennifer Nansubuga Makumbi (Kampala, Oeganda) zal van februari tot en met juni 2021 op het NIAS werken aan haar vierde roman, waarin ze de Ganda identiteit bevraagt, die van oudsher zo flexibel is dat je geen Ganda ouders hoeft te hebben om een Muganda te zijn. Haar debuutroman Kintu werd in Engeland, Afrika en de Verenigde Staten lovend onthaald en bekroond, en is nu in het Nederlands vertaald door Josephine Ruitenberg voor uitgeverij Cossee. Het is een kroniek van een Oegandese familie, nazaten van de oervader Kintu, waarin sociaal-realisme, de orale verteltraditie en mythes zijn vermengd. Naast romans publiceert ze poëzie en korte verhalen, die in 2019 zijn gebundeld onder de titel Manchester Happened; de roman The First Woman verschijnt binnenkort. Ze doceert aan de universiteit van Manchester.

Beide auteurs zijn gekandideerd door o.a. hun uitgevers, en op basis van de voordrachten en hun voorstellen door het Nederlands Letterenfonds en NIAS gezamenlijk geselecteerd als writer in residence.

Het NIAS gaat er vooralsnog van uit dat de corona-epidemie in september voldoende onder controle is om alle fellows binnen de setting van het NIAS in Amsterdam bij elkaar te kunnen brengen. In 2021 wordt het 50-jarig jubileum van het NIAS gevierd.

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. algemeen 020 520 73 00.

Bij gebruik van de foto van Aleid Truijens dient de naam van Isabel Nabuurs als fotograaf vermeld te worden; het portret van Jennifer Nansubuga Makumbi is rechtenvrij ter beschikking gesteld door uitgeverij Cossee.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl

Over het NIAS-KNAW

Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) stimuleert interdisciplinair en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek. NIAS-KNAW biedt tijdelijke fellowships toe aan gerenommeerde academici, journalisten, kunstenaars en schrijvers, die samenkomen in een omgeving waar kennisdeling centraal staat.
www.nias.knaw.nl