Lees mee, iedere woensdag klokslag 12.00 #ikleesthuis #ikleesEuropees
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

8 april 2020

Vertalersgeluktournee - de online editie

Twintig hedendaagse Europese romans in Nederlandse vertaling zijn genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2020. Volg de weg van deze boeken van hun oorspronkelijke taal naar het Nederlands in de online editie van de Vertalersgeluktournee. Lees mee op vertalersgeluk.nl én op Hebban.nl

Hebban.nl wil meer aandacht besteden aan vertalers en vertalingen en opent daarom vandaag een nieuw kanaal op de website. Op het Vertalerskanaal worden onder meer de lezingen gepubliceerd van de vertalers die op de longlist van de Europese Literatuurprijs staan. Als jubileumpartner van de Europese Literatuurprijs organiseert Hebban.nl deze zomer ook leesclubs rondom de vijf titels op de studentenshortlist.

Vertalersgeluktournee online

Iedere woensdag, klokslag 12.00 wordt de komende weken een nieuwe lezing gepubliceerd. Als eerste vertelt Peter Gelauff over De hemel boven Lima, zijn vertaling van het debuut van de Spaanse schrijver Juan Gómez Bárcena (Wereldbibliotheek). In de komende weken kunt u onder meer lezingen verwachten van Martin de Haan over Serotonine van Michel Houellebecq, Manon Smits over De menselijke maat van Roberto Camurri en van Mari Alföldy over Baron Wenckheim keert terug van László Krasznahorkai.

Op de Facebookpagina @Europese Literatuurprijs wordt dit aangevuld met filmpjes en interviews. Ook de partners van de Europese Literatuurprijs, de longlist boekhandels, Spui25 en Crossing Border, zullen de lezingen en vertalingen in de aanloop naar de shortlists via hun eigen online kanalen onder de aandacht brengen.

In de afgelopen jaren trok de Vertalersgeluktournee in april en mei langs de boekhandels die samen de longlistjury van de Europese Literatuurprijs vormen. De (online) tournee wordt georganiseerd door vertalers Nicolette Hoekmeijer en Andrea Kluitmann en het Nederlands Letterenfonds.

logo Vertalersgeluktournee; beeld: Ien van Laanen

10 jaar Europese Literatuurprijs

Dit jaar wordt de Europese Literatuurprijs voor de tiende keer uitgereikt. Om dit jubileum luister bij te zetten, wordt de longlist 2020 zowel door een studentenjury als door de reguliere vakjury gelezen: beide jury’s kiezen hun eigen shortlist en winnaar. De prijzen zijn gelijk gedoteerd: €10.000 voor de schrijver en €5.000 voor de vertaler van het winnende boek. De shortlists worden op woensdag 24 juni bekendgemaakt in Spui25 in Amsterdam. De prijsuitreiking volgt op zaterdag 7 november op het Crossing Border Festival in Den Haag.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum Spui25, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Letterenfonds en weekblad De Groene Amsterdammer, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds en de De Lancey Foundation.

De Groene Amsterdammer: special Europese Literatuurprijs

Vandaag verschijnt bij de Groene Amsterdammer een special over tien jaar Europese Literatuurprijs. In dit blad onder meer een interview met de Britse schrijver en Europese Literatuurprijswinaar Max Porter, Margot Dijkgraaf over de Europese literatuur vroeger en nu, en een kennismaking met de bevlogen lezers in de studentenjury dit jaar. Klanten van de vijftien boekhandels, verspreid door heel Nederland, die samen de romans op de longlist selecteerden, ontvangen het tijdschrift gratis bij hun bestelling.

Boekhandel

Lees Europees en koop lokaal. Steun de boekhandel en bestel de romans op de longlist bij een van de vijftien longlist-boekhandels.

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. algemeen 020 520 73 00.

  • Hanneke Marttin, communicatie Nederlands Letterenfonds en organisatie Vertalersgeluktournee, tel. 06 404 26 189, mail h.marttin@letterenfonds.nl
  • Joni Zwart, coördinator Europese Literatuurprijs 2020, tel. 06 81 53 74 92, mail j.zwart@letterenfonds.nl

Download het logo of het jubileum logo van de Europese Literatuurprijs
Download de longlist banner
www.europeseliteratuurprijs.nl
www.vertalersgeluk.nl
#ik lees thuis
#ikleesEuropees

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl

Over Hebban

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en ruim 190.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.
www.hebban.nl