De Vlaamse dichter Moya De Feyter werkt tot 29 maart in de Amsterdamse schrijversresidentie van het Letterenfonds aan verschillende projecten, waaronder haar derde bundel.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

5 maart 2020

Moya De Feyter in maart writer in residence in Amsterdam

In maart woont en werkt de Vlaamse dichter Moya De Feyter in Amsterdam op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds. Ze schrijft er aan gedichten en essays voor haar derde boek, en werkt er samen met fotograaf Jeyda Yagiz aan een project. Op woensdag 25 maart treedt ze op in Utrecht.

Foto © Jeyda Yagiz

Moya De Feyter (1993, Brasschaat) schrijft poëzie, theaterteksten en proza. Met haar optredens haalde ze zowel in 2012 als 2017 de finale van Write Now! Haar eerste dichtbundel, Tot iemand eindelijk, volgde in 2018 en werd bekroond met de Poëziedebuutprijs aan Zee. Een jaar later volgde Massastrandingen, een caleidoscopisch prozagedicht over het klimaat, zeezoogdieren, sinaasappelbomen, stormen en de liefde. De Feyter studeerde Literatuur- en Theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Haar werk wordt gepubliceerd door Uitgeverij Vrijdag.

In Amsterdam werkt De Feyter aan een derde bundel met prozagedichten en essays, waarin ze onderzoek doet naar natuurreligie, mythologie en wereldmysteries. Daarnaast gebruikt ze een deel van de residentie als atelier, waar ze samen met de Britse fotograaf Jeyda Yagiz aan een poëzievideo werkt. De video (en het gedicht, in vertaling van Paul Vincent) heet 'Thuis / Home' en speelt zich af in een poppenhuiswoonkamer die ze zelf hebben gemaakt. Ze verwachten de video ook hier af te ronden. "Echt bizar wat de focus van een residentie kan doen", aldus De Feyter.

Athenaeum Boekhandel zal een podcast met Moya de Feyter maken waarin ze werk voordraagt. En op woensdag 25 maart staat ze op het podium bij Mensen Zeggen Dingen in de EKKO in Utrecht.

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw. Ieder jaar vindt er uitwisseling van residentieperiodes plaats met internationaal literatuurhuis Passa Porta in Brussel. Zie ook writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Bij gebruik van de foto van Moya de Feyter dient altijd de naam van de fotograaf te worden vermeld: © Jeyda Yagiz.

Voor meer informatie, interviews of optredens kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. algemeen 020 520 73 00.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl