De Europese Literatuurprijs bestaat tien jaar en viert feest met een speciale studentenjury en een extra prijs. Joni Zwart co├Ârdineert de jubileumeditie.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

11 februari 2020

Europese Literatuurprijs viert jubileum met extra studentenjury

Op 7 november 2020 wordt voor de tiende keer de Europese Literatuurprijs uitgereikt. Speciaal voor deze jubileumeditie zal niet alleen de vakjury maar ook een jury bestaande uit studenten een winnaar selecteren.

De Europese Literatuurprijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in het Nederlands verscheen.

Om de tiende editie extra luister bij te zetten, wordt de prijs in 2020 twee maal toegekend. Naast de reguliere jury, onder voorzitterschap van Abdelkader Benali, wordt een studentenjury benoemd, die haar eigen winnaar kiest. Beide prijzen zijn gelijk gedoteerd: de schrijver van de bekroonde roman ontvangt € 10.000, de vertaler € 5.000. De prijzen worden financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, De Lancey & De la Hanty Foundation en het Nederlands Letterenfonds.

Op maandag 16 maart wordt zowel de samenstelling van de studentenjury als de longlist voor de Europese Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt.

Joni Zwart. Foto: Joost Weddepohl

Jubileumcoördinator

De jubileumeditie van de Europese Literatuurprijs wordt gecoördineerd door Joni Zwart. Zij is een veelzijdig organisator met ervaring als redacteur, vertaler, docent en boekverkoper. ‘Ik zie het als een eervolle uitdaging,’ vertelt zij, ‘om de prijs meer bekendheid te geven en om nog meer lezers, met name lezers onder de dertig jaar oud, met Europese literatuur in contact te brengen. De bijdrage die vertalers leveren aan de verspreiding van kennis en literatuur, de verbinding die zij voortdurend maken tussen al onze verschillende culturen, is van onschatbare waarde. Als gastvrouw voor de Vertalersgeluktournee heb ik in de boekhandel gemerkt hoe waardevol het voor lezers is, om kennis te maken met de vertalers van de romans die zij lezen. En vice versa. Ik verheug me dan ook enorm op het komende jaar.’

Over de prijs

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Spui25, de Groene Amsterdammer, Athenaeum Boekhandel en het Nederlands Letterenfonds. De longlist van twintig titels wordt geselecteerd door vijftien kwaliteitsboekhandels uit Nederland. Traditiegetrouw maken de vertalers op de longlist in april en mei een tournee langs de betrokken boekhandels. Kort daarvoor verschijnt een special rondom de Europese Literatuurprijs als bijlage bij De Groene Amsterdammer. In juni maken beide jury's hun shortlist bekend in Spui25 in Amsterdam. De prijsuitreikingen vinden plaats op het Crossing Border festival in Den Haag.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel 020 520 73 00:

  • Joni Zwart, coördinator jubileumeditie Europese Literatuurprijs: j.zwart@letterenfonds.nl, tel. 06 81 53 74 92
  • Hanneke Marttin, communicatie Letterenfonds (en organisatie Vertalersgeluktournee), mail: h.marttin@letterenfonds.nl, tel. 520 73 16 en 06 404 26 189

Het logo van de Europese Literatuurprijs kunt u hier downloaden. De foto van Joni Zwart vindt u hier op hogere resolutie, bij gebruik dient de naam van de fotograaf vermeld te worden: © Joost Weddepohl.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

www.europeseliteratuurprijs.nl | www.letterenfonds.nl | www.vertalersgeluk.nl