Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

3 februari 2020

De Amerikaanse schrijver Jesse Ball (1978) werkt tot 24 februari in Amsterdam aan zijn nieuwe roman, en treedt op in Brussel en Amsterdam.

Jesse Ball als writer in residence in Amsterdam

De Amerikaanse schrijver Jesse Ball verblijft op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds tot 24 februari als writer in residence in Amsterdam. Ball is in de schrijversresidentie meteen begonnen aan een nieuwe roman. Bij uitgeverij Querido verscheen net Het duikersspel, een dystopisch verhaal, waarover hij binnenkort in Brussel (5 febr) en Amsterdam (13 febr) wordt geïnterviewd.

Jesse Ball (1978) is als docent creatief schrijven verbonden aan het gerenommeerde School of the Art Institute of Chicago, waar hij naar eigen zeggen ‘liegen en lucide dromen’ doceert. Hij werd door Granta uitgeroepen tot een van de beste jonge Amerikaanse schrijvers van het moment. Ball publiceerde naast negen romans ook korte verhalen en andere prozateksten, soms in samenwerking met anderen. Zijn werk is vertaald in dertien talen, waaronder het Arabisch, Frans, Japans, Russisch, Spaans, en uiteraard Nederlands. Na Sinds het zwijgen begon (Atlas Contact, vertaling Janneke van der Meulen), zijn vierde roman, volgde vorig jaar Census, dat in de Verenigde Staten een bestseller werd en in Nederland en Vlaanderen jubelend is ontvangen.

Foto Jesse Ball: James Foster

Het duikersspel

In zijn nieuwste roman Het duikersspel beschrijft Ball een maatschappij die ongemakkelijk veel lijkt op de onze, maar waarin vragen over goed en kwaad niet meer worden gesteld. In vier parabels schept het boek een uiterst donker beeld van een samenleving waarin één groep mensen is ontdaan van alle menselijkheid en kan elk moment gedood worden door de andere groep. Net als in zijn eerdere werk reflecteert Ball in Het duikersspel op de beestachtige kant van de maatschappij. De Nederlandse vertaling is van de hand Jan Willem Reitsema.

 

Optredens & meer

Tijdens zijn residentieperiode zal Jesse Ball een workshop verzorgen voor het Slow Writing Lab V. Ook schrijft hij speciaal voor SLAA-300, een nieuwe online-serie van de SLAA, een kort verhaal. Daarnaast verzorgt hij publieke optredens in Nederland en Vlaanderen. En wel op:

woensdag 5 februari, 20.00-21.30 uur: in gesprek over Het duikersspel met Ruth Joos tijdens een schrijversontmoeting in Passa Porta in Brussel, België.

donderdag 13 februari, 19.30: interview door dichter en schrijver Roelof ten Napel, kenner en liefhebber van het werk van Jesse Ball, in Athenaeum Boekhandel Amsterdam.

 

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw. Zie ook writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. algemeen 020 520 73 00.

Download hier de cover van Het duikersspel of een portret van Jesse Ball. Bij gebruik van het portret moet de fotograaf worden vermeld: James Foster. Via deze link kunt u een fragment uit Het duikersspel lezen.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl