Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

12 november 2019

Nederland en Vlaanderen gastland op festival Littératures Européennes in Cognac

Dertien Nederlandse en Vlaamse auteurs zijn dit weekend te zien en te horen op het festival Littératures Européennes in Cognac, dat dit jaar groots aandacht besteed aan de Nederlandstalige literatuur in alle genres: fictie, non-fictie, graphic novels en kinder- en jeugdliteratuur.

Schrijvers Stefan Brijs, Stefan Hertmans, Toine Heijmans, Jolien Janzing, Jeroen Olyslaegers, Inge Schilperoord, Chris De Stoop, Simone van der Vlugt en Frank Westerman treden van 14 tot en met 17 november op in Cognac. Maar ook illustrator Sebastiaan Van Doninck en stripauteurs Peter van Dongen, Wauter Mannaert en Brecht Evens staan op het programma. In de aanloop naar het festival verbleef Inge Schilperoord als writer in residence in de Résidence Jean Monnet. Van alle deelnemende auteurs is recent werk beschikbaar in Franse vertaling.

poster Brecht Evans. Foto Schilperoord: c Keke Keukelaar / Podium

Nominaties

Tijdens het festival reikt een lezersjury de prix des lecteurs uit. Die wordt sinds 2004 georganiseerd door vier regionale bibliotheken uit de departementen Charente, Deux-Sèvres, en Charente-Maritime en Vienne. Vijf Nederlandse en Vlaamse auteurs zijn door 1.500 lezers genomineerd voor deze prijs:

  • Stefan Brijs Taxi Curaçao (vertaling door Daniel Cunin van Maan en zon, Héloïse d’Ormesson, 2018)
  • Stefan Hertmans Le Cœur converti (vertaling door Isabelle Rosselin van De bekeerlinge, Gallimard, 2018)
  • Jeroen Olyslaegers Trouble (vertaling door Françoise Antoine van Wil, Stock, 2019)
  • Connie Palmen Ton histoire mon histoire (vertaling door Arlette Ounanian van Jij zegt het, Actes Sud, 2018)
  • Simone van der Vlugt Bleu de Delft (vertaling door Guillaume Deneufbourg van Nachtblauw, Philippe Rey, 2018)

vijf covers nominaties prix des lecteurs

Les Phares du Nord-campagne

De presentatie in Cognac maakt deel uit van de campagne ‘Les Phares du Nord’, die in 2018 van start ging op initiatief van het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen en de Nederlandse ambassade in Parijs. Meer dan 100 auteurs hebben zich de afgelopen twee jaar gepresenteerd op podia en festivals door heel Frankrijk. De samenwerking met de literaire festivals wordt de komende jaren voortgezet. Margot Dijkgraaf (schrijver en literair criticus) is aangesteld als intendant bij het Nederlands Letterenfonds om in 2020 op podia door heel Frankrijk presentaties te organiseren van Nederlandse auteurs met een recente vertaling.

Phares du Nord

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. algemeen 020 520 73 00.

High res beeld van de door Brecht Evans gemaakte festivalposter kunt u hier downloaden. Het volledige programma vindt u hier als pdf (in het Frans).

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl