Het Parool, SPUI25 en het Nederland Letterenfonds komen met een nieuwe literaire talkshow: Letteren Live. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

Amsterdam, 10 oktober 2019

Nieuwe literaire talkshow

Letteren Live

Het Parool, SPUI25 en het Nederland Letterenfonds komen met een nieuwe literaire talkshow: Letteren Live. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat rechtenvrij zal worden verspreid als video. Per editie staan twee interviews over een recent boek centraal, naast een voordracht en een column.

Letteren Live start op donderdagmiddag 24 oktober aanstaande. Ronald van Ockhuysen en Roos van Rijswijk gaan in gesprek met Librisprijswinnaar Rob van Essen over Visser, een van zijn eerdere romans die nu opnieuw is uitgebracht, en met Barbara de Lange over Nacht en dag, haar nieuwste Virginia Woolf-vertaling. Toneelschrijfster en cabaretière Stacey Esajas speelt een fragment uit haar onewomanshow Soep! en stadsdichter en spokenword-artiest Gershwin Bonevacia draagt een live column voor over poëzie en jongeren. Publiek is van harte welkom bij het programma, de toegang is gratis. Aanmelden kan via de website van SPUI25.

Met Letteren Live willen het Nederlands Letterenfonds, SPUI25 en Het Parool lezers inspireren en de rijkdom van de literatuur in haar volle breedte voor het voetlicht brengen. De focus ligt op boeken en makers in alle literaire genres die op enigerlei wijze door het Letterenfonds zijn gesteund. Per jaar worden acht edities gemaakt. De Letteren Live video’s worden rechtenvrij verspreid door Het Parool en het Nederlands Letterenfonds, zodat ze gratis gedeeld kunnen worden door boekhandels, bibliotheken en andere literaire platforms.

Roos van Rijswijk (1985) is schrijver en recensent voor NRC Handelsblad. Ze schrijft korte verhalen, die zijn gepubliceerd in meerdere literaire tijdschriften en deels in het Engels zijn vertaald. Haar debuutroman Onheilig (Querido) werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Ook werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot hét literair talent van 2017. Van Rijswijk interviewde op diverse podia (o.a. Crossing Border) en in boekhandels (o.a. Athenaeum) schrijvers over hun werk.

Ronald Ockhuysen (1966) is hoofdredacteur van Het Parool. Hij begon zijn loopbaan bij de Volkskrant als toneelrecensent en was daar tot 2008 filmjournalist. Tussen 2002 en 2008 werkte hij ook als programmamaker bij de VPRO, onder meer als presentator van het R.A.M.-journaal en het wekelijkse filmprogramma Cinema.nl. In 2008 stapte hij over naar Het Parool; aanvankelijk als chef van de kunst- en mediaredactie, in 2015 werd hij benoemd tot hoofdredacteur.

De eerste editie van Letteren Live vindt plaats op donderdag 24 oktober van 17.00 tot 18.30 uur in de zaal van SPUI25 aan het Spui in Amsterdam. Na afloop wordt een drankje aangeboden door SPUI25. De volgende edities vinden plaats op donderdag 14 november en donderdag 12 december, steeds om 17.00 uur. De redactie van het programma wordt gevormd door Marij de Wit (SPUI25), Hanneke Marttin en Laurie Hasselt (Nederlands Letterenfonds) en Marjolijn de Cocq (Het Parool).

In de bijlage vindt u meer informatie over de editie van donderdag 24 oktober aanstaande, en links naar beeld op hoge resolutie.

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel. algemeen 020 520 73 00.

Meer informatie over en aanmelden voor de eerste editie op 24 oktober via SPUI25.

Beeld op hoge resolutie: Ronald Ockhuysen (fotograaf: Jitske Schols) en Roos van Rijswijk (fotograaf: Herman van Bostelen).

Over SPUI25:

In 2007 opende academisch-cultureel podium SPUI25 zijn deuren aan het Spui, het karakteristieke boekenplein van Amsterdam. Sindsdien zijn er meer dan tweeduizend evenementen georganiseerd. Tot tien keer per week laten wetenschappers, schrijvers, studenten, kunstenaars en journalisten uit binnen- en buitenland hun licht schijnen over onderwerpen die hen bezighouden, inspireren of verontrusten.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is hét publieke fonds voor de Nederlandse en Friestalige literatuur. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en promotie in binnen- en buitenland. Het fonds geeft beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de wereld van het woord.
www.letterenfonds.nl