Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

Negende editie Slow Writing Lab van start met twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten

Ook dit jaar zijn er weer twaalf schrijftalenten geselecteerd voor het Slow Writing Lab. In deze negende editie van het talentontwikkelingsprogramma krijgen zij een jaar lang ruimte en begeleiding om intensief aan een persoonlijk en gezamenlijk creatief onderzoek te werken.

 

De twaalf deelnemers van Slow Writing Lab 2024: Asmae Amaddaou, Olivier Arts, Kenneth Cardon, Willemijn Bussink, Veerle De Caestecker, Stef Hulskamp, Lena Plantinga, Hagar Schuringa, Mees van Rijswijk, Jane Stuhlmacher, Nabil Tkhidousset, Mina Yasien.

 

Met ingang van de eerste bijeenkomst op 19 januari 2024 krijgen twaalf talenten een jaar lang alle ruimte en begeleiding om hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren. Het programma wordt gecoördineerd en begeleid door Michiel Koelink  (docent Time Based Media, Art Sciences en Game Design bij de bachelor en master van de Academie Minerva en Hanze Hogeschool Groningen), het Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen en de betrokken opleidingen. Daarnaast worden de deelnemers ook individueel begeleid door een procescoach. 

De twaalf deelnemers aan deze editie van het Slow Writing Lab zijn Asmae Amaddaou (geselecteerd door HKU), Olivier Arts (Rietveld Academie), Willemijn Bussink (ArtEZ), Kenneth Cardon (TRILL), Veerle De Caestecker (RITCS), Stef Hulskamp (ArtEZ), Lena Plantinga (HKU), Mees van Rijswijk (Poetry Circle Nowhere), Hagar Schuringa (Rietveld Academie), Jane Stuhlmacher (Woordkunst Antwerpen), Nabil Tkhidousset (El Hizjra & Poetry Circle Nowhere) en Mina Yasien (El Hizjra). Op slowwritinglab.nl is van elk van hen een beknopte bio te vinden. 

Slow Writing Lab

Het Lab is ingericht als een individueel ontwikkeltraject, waarbij de deelnemers zelf hun onderwerp of onderzoeksthema kiezen en naar gelang hun behoeften een eigen programma samenstellen met persoonlijke coaching en begeleiding. Voor het invullen van dit individuele traject ontvangen alle deelnemers een beurs. Daarnaast bestaat het Lab ook uit maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses, ingevuld door de betrokken opleidingen en organisaties. 

In de afgelopen jaren is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject voor schrijftalenten met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding – uit het hele Nederlandse taalgebied. Literatuur Vlaanderen is daarbij sinds een aantal jaren al betrokken als partner en subsidient. Voor de negende editie zette Literatuur Vlaanderen opnieuw een samenwerking op met twee opleidingen uit Vlaanderen. De afdeling Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de afdeling Schrijven van het Brusselse RITCS vaardigden elk een oud-student af naar het Slow Writing Lab. Zoals elk jaar draagt ook een organisatie buiten het kunstvakonderwijs een kandidaat aan, voor deze editie is dat TRILL.  
Aan Nederlandse zijde wordt al een aantal jaar samengewerkt met Poetry Circle Nowhere en El Hizjra voor de selectie van talenten buiten de kunstvakopleidingen. De drie schrijfopleidingen van ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht zijn al sinds de start bij het Slow Writing Lab betrokken en selecteren ieder jaar twee talenten voor het traject.  

Voorgaande edities 

Aan de voorgaande acht edities van Slow Writing Lab namen al meer dan 75 auteurs deel. Alle namen en biografieën van de oud-deelnemers zijn te vinden op de website van het Slow Writing Lab

Niet voor publicatie 

Neem voor meer informatie contact op met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00, met de coördinatoren van het Slow Writing Lab: 

- Raoul Markaban: r.markaban@letterenfonds.nl 
- Pieter Jan van der Veen: pj.vander.veen@letterenfonds.nl