Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

12 januari 2024

Dichter Ronelda Kamfer als writer in residence in Amsterdam

Dichter en auteur Ronelda S. Kamfer verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, tot 6 april in de Amsterdamse schrijversresidentie.


Foto: Nathan Trantraal

Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt Ronelda S. Kamfer in Amsterdam, waar zij voor drie maanden als schrijver in residentie zal verblijven. Kamfer is een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers uit Zuid-Afrika.

Ronelda Sonnet Kamfer, dichter en auteur, is geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika. Met haar debuutbundel, Noudat Slapende Honde (2008) won ze de Eugène Marais Prijs. Haar tweede boek, Grond/Santekraam, ontving de Absa Kanna Award in 2012. Haar derde bundel, Hammie, werd gepubliceerd in 2016, gevolgd door de vierde bundel, Chinatown, in 2019. Haar werk is vertaald in het Nederlands, Italiaans en Frans. Kamfer behaalde haar masterdiploma aan de Rhodes University in 2018 en werd in 2021 benoemd tot Regional Poet Laureate door de South African Literary Association.

In 2022 publiceerde Kamfer haar debuutroman Kompoun bij Kwela publishers, waarvoor ze de HSS Award voor fictieromans en de Jan Rabie Rapport Prize ontving. De Nederlandse vertaling van Kompoun, vertaald door Alfred Schaffer, verschijnt in 2024 bij Podium.

Op dit moment werkt Kamfer aan haar vijfde dichtbundel en een verzameling korte verhalen. Tijdens haar residentie in Nederland zal Kamfer deelnemen aan Writers Unlimited en andere literaire evenementen en lezingen. Daarnaast zal zij werken aan haar nieuwe project, een roman gericht op Afrikaanse folklore, die een groep vroedvrouwen volgt die vast proberen te houden aan hun tradities te midden van een constant veranderend landschap.

Optredens

Meer informatie 

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.

www.writerinresidence.nl

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor literatuur in het Nederlands, Fries, Papiaments en Nederlandse Gebarentaal. Het Letterenfonds is één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd.

We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.

www.letterenfonds.nl

Niet voor publicatie

Neem voor meer informatie contact op met het Nederlands Letterenfonds:

- Eva Prakken, residentiemedewerker, mail: e.prakken@letterenfonds.nl