Europese Literatuurprijs 2023 naar schrijver Claire-Louise Bennett en vertalers Karina van Santen en Martine Vosmaer
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

4 september 2023

Winnaar Europese Literatuurprijs 2023 bekend

De Europese Literatuurprijs 2023 gaat naar de roman Kassa 19 van de Engelse auteur Claire-Louise Bennett in de Nederlandse vertaling van Karina van Santen en Martine Vosmaer, uitgegeven door Koppernik. “Een inclusief en associatief boek dat mentale deuren opent”, aldus de jury. Bennett en de vertalers ontvangen de prijs op zaterdag 4 november op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Christine Otten.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden bekroond; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertalers samen € 5.000.

omslag Kassa 19

De jury vindt Kassa 19 een hoopvol boek. Het is een ode aan lezen en aan de literatuur, aan de bevrijdende kracht ervan. In een tijd waarin bijna niets, en zeker literatuur niet, kan ontsnappen aan ‘marktwerking’ (en daardoor aan marginalisering) leest Kassa 19 als een vurig pleidooi vóór literatuur, vóór (persoonlijke) bevrijding en emancipatie middels lezen en schrijven.

In De Groene Amsterdammer - mediapartner van de prijs - schrijft Thomas Heerma van Voss: “Kassa 19 kun je zien als de wordingsgeschiedenis van een schrijver, van iemand die deels leert te leven via haar fantasie. Het is een wonderlijk, vol, associatief boek, meer een verhalenbundel dan een reguliere roman.” In dezelfde recensie beveelt Heerma van Voss ook Poel aan, het debuut van Bennett dat deze zomer bij uitgeverij Koppernik in vertaling verscheen. Het laat zien dat de auteur direct al haar eigen toon had gevonden, verbrokkeld en vol, intellectueel en overdonderend. 

Opvallend genoeg is het de tweede keer dat vertalers Van Santen en Vosmaer in de prijzen vallen. Dat zegt veel over de solide vertaalkwaliteit van dit duo en over de uitdagende opdrachten die ze aannemen. In 2020 werd hun vertaling Lente van Ali Smith bekroond met de Europese Literatuurprijs. De jury hoopt van harte dat deze nieuwe bekroning ervoor zorgt dat zo veel mogelijk Nederlandse lezers de weg vinden naar Kassa 19.


Karina van Santen (r) en Martine Vosmaer (l). Foto: Pepijn Kouwenberg.

De jury

De jury van de Europese Literatuurprijs 2023 bestaat naast voorzitter Christine Otten uit recensente en dichter Iduna Paalman namens De Groene Amsterdammer, literair vertaler Adri Boon (laureaat 2022) en boekhandelaren Erik Hoekstra (Broekhuis te Hengelo) en Jan Bouman (Voorhoeve te Hilversum). De longlist werd samengesteld door dertig Nederlandse kwaliteitsboekhandels uit het hele land. Uit deze lijst van veertien titels selecteerde de jury de shortlist en de winnaar. Naast Kassa 19 waren ook Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, Oorlog en oorlog van László Krasznahorkai en Kijk ons dansen van Leïla Slimani genomineerd.

De Europese Literatuurprijs

De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdagavond 4 november tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag. Tickets zijn verkrijgbaar via www.crossingborder.nl.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, Academisch-cultureel centrum SPUI25, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandels. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, de De Lancey & De La Hanty Foundation en het Nederlands Letterenfonds. In samenwerking met Hebban.nl zijn verhalen van de longlist vertalers gepubliceerd op het Vertalerskanaal van Hebban.nl en leesclubs georganiseerd over romans op de shortlist.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00:
Fleur van Koppen, coördinator Europese Literatuurprijs 2023, mail: f.van.koppen@letterenfonds.nl

  • Het logo van de Europese Literatuurprijs is hier te downloaden.
  • Een foto van Karina van Santen en Martine Vosmaer is hier te downloaden. Foto © Pepijn Kouwenberg.
  • Een portretfoto van Claire-Louise Bennett is hier te downloaden. Foto © Mark Walsh.

www.europeseliteratuurprijs.nl

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl