Vanaf 1 oktober woont en werkt de Deense Dorthe Nors zes weken in de Amsterdamse schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

Amsterdam, 1 oktober 2019

Dorthe Nors als writer in residence in Amsterdam

Vanaf 1 oktober woont en werkt de Deense Dorthe Nors zes weken in de Amsterdamse schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds. Ze zal hier werken aan haar vijfde roman. Ook verzorgt ze een reeks optredens en gastcolleges in onder meer in Groningen, Amsterdam en Nijmegen.

Dorthe Nors (1970) begon haar literaire carrière als vertaalster van Zweedse krimi's. Toen haar korte verhalen gepubliceerd werden in toonaangevende buitenlandse magazines als The New Yorker werd ze ook in eigen land ontdekt. Ondertussen is ze een prominente stem in de internationale literatuurwereld. Haar verhalenbundel Karateslag/Minna zoekt oefenruimte werd aan meer dan tien landen verkocht. De roman Spiegel spiegel schouder haalde de shortlist van de Man Booker Prize 2017. Daarnaast schrijft ze essays voor The Guardian, The Boston Review en Harper’s.

Tijdens de residentieperiode van Nors verschijnt haar nieuwste verhalenbundel Kaart van Canada bij uitgeverij Podium, wederom in vertaling van Edith Koenders. De bundel bevat veertien verhalen die op uiteenlopende wijze varianten van menselijk verlangen blootleggen, doorspekt met de voor Nors typerende donkere humor. De bundel wordt op donderdagavond 3 oktober door Ellen Deckwitz gepresenteerd in Athenaeum Boekhandel Amsterdam.


Portret Dorthe Nors: © Kirsten Klein

Dorthe Nors en vertaalster Edith Koenders verzorgen op woensdagmiddag 9 oktober een seminar aan de Universiteit van Amsterdam. Belangstellenden zijn daarbij welkom. Op donderdagavond 3 oktober interviewt Ellen Deckwitz Dorthe Nors over haar nieuwe boek in Athenaeum Boekhandel; Jaap Robben interviewt haar op vrijdag 8 november bij De Nieuwe Oost/Wintertuin in Nijmegen, en op zaterdag 9 november treedt ze op bij festival Het Grote Gebeuren in Groningen. Verdere optredens worden onder meer aangekondigd op de websites van uitgeverij Podium en het Nederlands Letterenfonds.

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw. Zie ook writerinresidence.nl

Niet voor publicatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00:

Beeld op hogere resolutie kunt u downloaden via deze links: portret en cover. Bij gebruik van het portret van Dorthe Nors dient altijd fotograaf Kirsten Klein als maker vermeld te worden.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl