Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

24 augustus 2023

Miriam Rasch nieuwe writer in residence bij NIAS

Miriam Rasch zal van september 2023 tot februari 2024 als writer in residence verbonden zijn aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS zal Rasch hier werken aan haar nieuwste essayboek Luisteroefeningen, waarin zij onderzoek doet naar luisteren.

Miriam Rasch
Foto: Merlijn Doomernik

Miriam Rasch is schrijver, filosoof en docent. Op het NIAS gaat zij werken aan het essayboek Luisteroefeningen, te verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij. Hiervoor zal zij tijdens de residentieperiode onderzoek doen naar luisteren.  

In de tweede corona-lockdown in 2021 stelde Rasch zichzelf voor een uitdaging: om elke dag één bron, citaat of verwijzing te noteren die te maken had met ‘de ethiek van luisteren’. Hiervoor schakelde zij ook de hulp van anderen in. Voor ze het wist ontving ze van haar omgeving vele citaten, titels, tips, persoonlijke verhalen en ervaringen. Het mondde uit in het onderzoek Luisteroefeningen. Luisteren wordt niet per se aangemoedigd door digitale platforms en media, integendeel zelfs. Want nu iedereen in de postdigitale wereld zich probleemloos kan uiten, wie luistert er dan nog? En als 'slimme' apparaten misschien stiekem alles horen wat we zeggen, is het dan niet belangrijk om daartegenover een ander soort luisteren te stellen? Misschien kan luisteren een kleine vorm van verzet zijn tegen de overheersing van algoritmes, nepnieuws en trollenfabrieken. Misschien kan het ons zelfs van dienst zijn in een wereld vol digitaal ‘geschreeuw’. Rasch hoopt het belang van luisteren te belichten en laten zien hoe het empathische en begripvolle ruimte creëert te midden van het lawaai en de verdeeldheid van ons digitale tijdperk. 

In de inspirerende academische en internationale omgeving van het NIAS zal Rasch verder onderzoek doen naar luisteren én in aanloop naar haar boek, ook door zelf luisteroefeningen te doen. 

NIAS 
Het NIAS, Amsterdam

Rasch studeerde literatuurwetenschap en filosofie en schrijft filosofische essays en kritieken voor onder meer De Gids, De Groene Amsterdammer, Follow The Money, De Revisor en Filosofie Magazine. Ze werkt als onderzoekscoördinator bij de Willem de Kooning Academie en was hiervoor onderzoeker aan het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam en docent Filosofie. De invloed van digitale technologie op het leven en postdigitale cultuur zijn belangrijke onderwerpen in het werk van Rasch, die zij steeds vanuit een literaire blik benadert en onderzoekt via de taligheid in technologie. 

In 2015 won Rasch met een essay over liefde in technologische tijden de Jan Hanlo Essayprijs Klein. In 2017 verscheen bij De Bezige Bij de essaybundel Zwemmen in de oceaan: Berichten uit een postdigitale wereld, een jaar later gevolgd door de Engelse collectie Shadowbook: Writing Through the Digital, 2014-2018. In 2020 verscheen Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme, over de ethische dilemma’s rond de steeds verder reikende invloed van data. Het werd bekroond met de Socratesbeker voor het beste filosofische boek van het jaar. Frictie is opgenomen in de syllabus voor het vwo-eindexamen Filosofie 2024-2028. In 2022 verscheen Autonomie, een zelfhulpgids in de serie Nieuw Licht van Prometheus, waarin hedendaagse denkers een klassiek filosofisch thema meenemen naar het heden. 

In 2018 verbleef Rasch in het Van Doesburghuis in Parijs, waar zij onderzoek deed naar dataïsme. Zij schreef hier deze blog over.  

De auteur is voor de residentiepositie op basis van de voordracht en haar (onderzoeks)voorstel door het Nederlands Letterenfonds en NIAS gezamenlijk geselecteerd als writer in residence. 

Het residentieprogramma van NIAS en het Letterenfonds 
Elk jaar opnieuw blijkt de uitwisseling tussen de fellows (zowel uit de kunsten als uit verschillende wetenschappelijke disciplines) zeer vruchtbaar en inspirerend. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Hélène Gelèns, Hagar Peeters, David van Reybrouck, Michael Tedja, Aleid Truijens en Tommy Wieringa. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS en het Nederlands Letterenfonds. 

Meer informatie