Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

11 juli 2023

Julia Franck als writer in residence in Nederland

De Duitse schrijver Julia Franck verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, van 15 juli tot en met 17 augustus in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Foto © Mathias Bothor.

 

Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt Julia Franck (Berlijn, 1970) in Amsterdam, waar ze van 15 juli tot en met 17 augustus als writer in residence verblijft. Franck is een invloedrijke stem in de hedendaagse Duitse literatuur en heeft meerdere prijzen voor haar werk ontvangen. Ze debuteerde in 1997 met De nieuwe kok en verwierf internationale erkenning met haar roman De middagvrouw in 2007, die werd bekroond met de German Book Prize en vertaald in 40 talen. In het najaar wordt de verfilming van het boek verwacht. 

In veel van Francks boeken speelt de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw een belangrijke rol. Zo vertelt De middagvrouw het verhaal van een moeder die in 1945 naar West-Duitsland vlucht. Zij laat haar zoontje achter bij een treinstation, om nooit meer terug te keren. Na Rug aan rug (2011), een familiegeschiedenis die zich afspeelt in het verdeelde Duitsland van de jaren ’50 en ’60, verscheen ruim een decennium later Werelden uit elkaar, een autobiografische roman. Werelden uit elkaar vertelt het aangrijpende verhaal van Franck en haar zussen, die op het hoogtepunt van de Koude Oorlog door hun moeder worden meegenomen naar West-Duitsland.

In 2022 ontving Franck de Schiller Memorial Prize voor haar oeuvre. In 2023 trad Franck, samen met Rainer Wieland, als redacteur aan bij Die Andere Bibliothek. In Nederland zijn al haar romans in vertaling verschenen bij uitgeverij De Wereldbibliotheek. 

Tijdens haar verblijf zal Franck werken aan een nieuwe roman en hiervoor onderzoek doen, omdat het verhaal verband houdt met Nederland.

Schrijversresidentie Amsterdam 

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers van over de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.  
www.writerinresidence.nl

Niet voor publicatie 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds

Download hier een portretfoto van Julia Franck. Rechten graag vernoemen: Mathias Bothor.   

Over het Nederlands Letterenfonds 

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse en Friestalige literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl