De vier beste vertaalde hedendaagse Europese literaire fictiewerken
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

14 juni 2023

Shortlist Europese Literatuurprijs 2023 bekend

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2023 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De vakjury onder voorzitterschap van schrijver Christine Otten selecteerde uit de longlist vier hedendaagse romans, vier prachtige vertalingen.

Juryvoorzitter Christine Otten: ‘Er is niets vrijblijvends aan de vier genomineerde romans. Alle vier ademen ze urgentie, zowel qua inhoud als vorm. Ze weerspiegelen – ieder op hun eigen manier en toon – de worstelingen, strijd en veranderingen die gaande zijn in het Europa van nu.'

De volgende titels zijn genomineerd (in alfabetische volgorde op naam van de auteur):

 • Kassa 19 van Claire-Louise Bennett, vertaald uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer (Koppernik)
 • Oorlog en oorlog van László Krasznahorkai, vertaald uit het Hongaars door Mari Alföldy (Wereldbibliotheek)
 • Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, vertaald uit het Duits door Annemarie Vlaming (Atlas Contact)
 • Kijk ons dansen. Het land van de anderen deel 2 van Leïla Slimani, vertaald uit het Frans door Gertrud Maes (Nieuw Amsterdam)

Leesclubs

Lezerscommunity Hebban.nl organiseert deze zomer vier online leesclubs rond de romans op de shortlist. Lezers kunnen zich nu inschrijven voor de eerste leesclub en maken daarbij kans op een gratis leesexemplaar. Tijdens de online leesclubs is er ook ruimte om vragen aan de vertaler van de betreffende roman te stellen.

Liever live? Leesclubs in Nederland die een van de genomineerde romans bespreken kunnen daarbij de vertaler uitnodigen tegen het aantrekkelijke tarief van 100 euro. Kijk op europeseliteratuurprijs.nl onder Leesclubs.

Over de prijs

De Europese Literatuurprijs wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden geëerd; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Crossing Border Festival (1-4 november 2023) in Den Haag.

De longlist werd door dertig kwaliteitsboekhandels gekozen. Een vakjury selecteert daaruit de shortlist en de winnaar. De jury bestaat uit:

 • Christine Otten (voorzitter), schrijver
 • Iduna Paalman, dichter, germanist, recensent voor De Groene Amsterdammer
 • Erik Hoekstra, namens boekhandel Broekhuis onder meer te Hengelo en Enschede
 • Jan Bouman, namens boekhandel Voorhoeve te Hilversum
 • Adri Boon, literair vertaler Spaans, bekroond met de Europese Literatuurprijs 2022

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, Academisch-cultureel centrum SPUI25, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt georganiseerd in samenwerking met Hebban en de Schrijverscentrale. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, De Lancey Foundation en het Nederlands Letterenfonds.

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel: 020 520 73 00
Fleur van Koppen, coördinator Europese Literatuurprijs, mail: f.van.koppen@letterenfonds.nl

 • Download hier het logo van de Europese Literatuurprijs
 • Download hier een banner met de shortlist covers

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse, Friestalige en Papiamentse literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is.

In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl
www.europeseliteratuurprijs.nl