Dichter Paul Tran werkt drie weken in Amsterdam
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

1 juni 2023

Dichter Paul Tran drie weken writer in residence in Amsterdam

Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt dichter Paul Tran (Verenigde Staten, 1992) als writer in residence in Amsterdam. Tran zal van 1 tot 22 juni 2023 verblijven op uitnodiging van het Letterenfonds en Poetry International, waar hen zal optreden tijdens het jaarlijkse po√ęziefestival.

Paul Tran en 'All the flowers kneeling'.

Met hun debuutbundel All the Flowers Kneeling (2022, Penguin) wist Paul Tran indruk te maken op de Amerikaanse poëziewereld. De bundel, waarin Tran onder meer intergenerationeel trauma, misbruik en Amerikaans imperialisme onderzoekt, werd zeer goed ontvangen. Tran is met diens indrukwekkende optredens al meer dan tien jaar een geliefde slam poetry artiest. Hun werk is onder meer gepubliceerd in The New York Times, The New Yorker en Best American Poetry. Tran ontving de Discovery/Boston Review Poëzieprijs en deed fellowships bij Poetry Foundation en de Universiteit van Stanford. Naast diens werk als dichter doceert Tran Engels en Aziatisch-Amerikaanse studies aan de Universiteit van Wisconsin-Madison.

Tijdens hun verblijf zal Tran, naast diens optredens tijdens Poetry International, werken aan een tweede poëziebundel. Deze bundel onderzoekt wat het betekent om een tweede kans te krijgen. Tran laat zich inspireren door diens moeder die in 1989 als Vietnamese vluchteling in de Verenigde Staten aankwam, en door hun eigen coming out als queer en transgender. In deze bundel richt Tran zich opnieuw op gewone mensen die buitengewone keuzes maken. Tran zal gebruikmaken van de nieuwe omgeving om te begrijpen hoe het is om ergens opnieuw te beginnen, zoals hun moeder die zich destijds in Californië vestigde.

Optredens Paul Tran

De voertaal van alle lezingen is Engels.

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
www.writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds:

Download hier een portretfoto van Paul Tran.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse, Friestalige en Papiamentse literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl