Ontdek de magie van vertalen. Kom luisteren naar de verhalen achter de longlist van de Europese Literatuurprijs 2023
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

30 mei 2023

Ontdek de magie van vertalen

Vertalersgeluktournee 2023

Literair vertalers toeren in juni en oktober door Nederland om hun vertaalgeluk te delen. Deze vertalers zijn samen met hun auteurs genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. De Vertalersgeluktournee biedt een uniek inkijkje in het vertaalproces en hoe vertalers een Nederlandse stem geven aan romans uit onder meer deĀ  Spaanse, Franse, Zweedse, Engelse en Italiaanse literatuur.

De Vertalersgeluktournee geeft een podium aan literair vertalers en gaat langs boekhandels die deel uitmaken van de longlist-jury van de Europese Literatuurprijs. Tijdens de tournee vertellen de schaduwkunstenaars over de geheimen achter hun mysterieuze vertaalvak, het bijzondere contact met de schrijver en de uitdagingen die ze tegenkomen op stijl-, zins-, woord- en klankniveau.

Van Groningen tot Amsterdam en van Lochem tot Bemmel delen Eline Jongsma, Jelle Noorman, Gertrud Maes, Nadia Ramer, Annemarie Vlaming, Katelijne De Vuyst en vertaalduo’s Harm Damsma & Niek Miedema en Manon Smits & Hilda Schraa hun ervaringen met het vertalen van onder anderen Claire Keegan, Eva Menasse, Mohamed Mbougar Sarr en Leïla Slimani. Tijdens de avonden wordt ook een entr’acte verzorgd door een vertaler van de Verenigde Literair Vertalers.

De data en locaties van de Vertalersgeluktournee 2023 zijn als volgt:

  • Dinsdagavond 27 juni 19:30 uur - Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen, in samenwerking met boekhandel Godert Walter, reserveer via: info@godertwalter.nl
  • Donderdagavond 29 juni 20:00 uur - Boekhandel van Pampus in Amsterdam, reserveer via: bestel@boekhandelvanpampus.nl
  • Donderdagavond 12 oktober 20:00 uur - Boekhandel Lovink in Lochem, reserveer via: lovinkboekhandel@gmail.com
  • Zondagmiddag 15 oktober 15:00 uur - De Toren van Bemmel in Bemmel, reserveer via: info@torenvanbemmel.nl

Online

Deze zomer schrijven meerdere longlist-vertalers op Lezerscommunity Hebban.nl over hun genomineerde vertaling. Lees vanaf eind juni iedere twee weken een nieuw verhaal op het Vertalerskanaal.

Over de Europese Literatuurprijs en de Vertalersgeluktournee

De Europese Literatuurprijs bekroont zowel de auteur als de vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De shortlist wordt op woensdagavond 14 juni feestelijk bekendgemaakt in Spui25 te Amsterdam. De prijsuitreiking vindt plaats op het Crossing Border Festival (1-4 november) in Den Haag. 

De Vertalersgeluktournee en de Europese Literatuurprijs worden financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, de Lancey Foundation en het Nederlands Letterenfonds. De Vertalersgeluktournee 2023 is georganiseerd door vertalers Janne Van Beek en Maaike Harkink in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds.

Zie europeseliteratuurprijs.nl

Niet voor publicatie

Voor beeldmateriaal of meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel 020 520 73 00:

of met Vertalersgeluk-organisatoren

Download logo Europese Literatuurprijs
Download logo Vertalersgeluktournee