"je zet de bagage neer / even geen zin die te openen" uit: Een reis
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

5 mei 2023

Taiwanese dichteres Chen Yuhong drie weken in Nederland

De Taiwanese dichteres Chen Yuhong verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, tot en met 24 mei in de Amsterdamse schrijversresidentie. In deze weken zal ze meerdere optredens verzorgen, deels samen met vertaalster Silvia Marijnissen. Ook doet ze onderzoek voor een gedicht over relatie tussen Nederland en Taiwan in de 17e eeuw.

Chen Yuhong (Taiwan, 1952) studeerde af aan de Wenzao Ursuline University of Languages. Na vele jaren in Canada te hebben gewoond, vestigde ze zich in Taipei. Ze publiceerde zeven dichtbundels en werd meermaals bekroond. Met Annotations (Kanttekeningen) werd ze uitgeroepen tot Dichter van het Jaar. Na Trance en In Between (Tussen) ontving ze in 2017 de prestigieuze Taiwan United Daily News Grand Prize in Literature en met The Bewitched (Demonen) Taiwan’s Chinese Writers & Artists Association Medal of Arts. Vorig jaar werd haar oeuvre bekroond met de Cikada Prize, de Zweedse prijs voor Oost-Aziatische dichters.

Mede dankzij vertaler Silvia Marijnissen, specialist Chinese poëzie, verscheen najaar 2022 een eerste Nederlandse vertaling van Chen Yuhongs werk. In De zon verschrompelt tot een witte dwerg, (Poëziecentrum) zijn vijftig gedichten opgenomen. Marijnissen begeleidt Chen tijdens haar verblijf in Nederland en zal enkele evenementen modereren.

Chen Yuhong is naast dichter ook vertaler (Engels-Chinees). Ze richt zich daarbij met name op moderne Canadese en Amerikaanse dichteressen, onder wie Louise Glück, Margaret Atwood, Carol Ann Duffy en Anne Carson. Ook haar vertaalwerk is bekroond, zo ontving ze in 2021 de Medal of Literature Translation van de Taiwanese Chinese Writers & Artists en het jaar erop de Liang Shih-Chiu Literary Translation Merit Award.

Tijdens haar residentie zal Chen meerdere optredens verzorgen, scholen in Nijmegen en Wassenaar bezoeken, en kennismaken met de Nederlandse poëziewereld. Daarnaast wil ze tijdens haar verblijf inspiratie opdoen voor een gedicht over de relatie tussen Nederland en Taiwan in de 17e eeuw. In 2024 is het 400 jaar geleden dat de Nederlands-Taiwanese betrekkingen begonnen, toen de VOC zich in 1624 op Taiwan (destijds Formosa) vestigde.

Optredens Chen Yuhong

De voertaal van alle lezingen is Engels.

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
www.writerinresidence.nl

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds:

Download hier een portretfoto van Chen Yuhong. Bij gebruik dient de naam van de fotograaf te worden vermeld: Lucien Lai.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse en Friestalige literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl