Nima Mohaghegh en Saman Amini hebben de Toneelschrijfprijs 2019 ontvangen voor hun theatertekst A Seat at the Table.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 september 2019

Toneelschrijfprijs 2019 naar Nima Mohaghegh & Saman Amini

Nima Mohaghegh en Saman Amini hebben de Toneelschrijfprijs 2019 ontvangen voor hun theatertekst A Seat at the Table. De uitreiking vond plaats op zondag 15 september in Theater Bellevue in Amsterdam. De prijs, ter waarde van € 10.000, is dit jaar voor de 32ste keer uitgereikt.

Nima Mohaghegh en Saman Amini leerden elkaar in 2013 kennen tijdens hun studie. Mohaghegh studeerde aan de Nederlandse filmacademie. Amini volgde de Toneelacademie in Maastricht. In 2017 richtten zij het productiehuis Black Sheep Can Fly op. A Seat at the Table is de eerste voorstelling die ze met hun productiehuis maakten. De voorstelling werd in 2017 gespeeld op het Oerol festival. In 2019 werd de voorstelling opnieuw gemaakt voor de theaterzaal.

Uit het juryverslag over A Seat at the Table
“‘Metafoor’. ‘Personage-opbouw’. ‘Meerlagig’. En vooral een ‘complexe structuur’. Het zijn woorden die de kwaliteit van een theatertekst lijken aan te geven. Soms echter moeten de dingen gewoon gezegd worden zoals ze zijn, recht voor zijn raap. Ook in het theater. Omdat het anders niet gehoord en niet herkend wordt. En dát doet A Seat at the Table van Nima Mohaghegh en Saman Amini, ontstaan in samenwerking met Ward Kerremans, Yannick Jozefzoon en Werner Kolf.”
A Seat at the Table voelt als een mokerslag, die juist door zijn directheid hier en nu van groot belang is om gelezen, gehoord en gezien te worden.”

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2019 bestond uit Rob Vriens, Neske Beks en Dennis Meyer (voorzitter).
 
De andere genomineerde teksten waren The Wetsuitman van Freek Mariën, Komt op/Gaat af van Nico Boon, en Als vrouwen vrienden zijn van Hannah van Wieringen.

Over de prijs

De Toneelschrijfprijs – ter waarde van € 10.000 – bekroont de beste Nederlandstalige toneeltekst die in het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd en die een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandstalige toneelschrijfkunst.
De organisatie is in handen van het Fonds Podiumkunsten, het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Taalunie. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Sabam for Culture en het Lira Fonds.

Duitse vertaling

In het kader van een promotietraject voor Vlaamse en Nederlandse theaterteksten – een initiatief van Dutch Performing Arts, Kunstenpunt en Flanders Literature – werd één van de genomineerde teksten geselecteerd om vertaald te worden in het Duits. Het externe jurylid, curator en dramaturge Katja Herlemann, koos The Wetsuitman van Freek Mariën. Zijn tekst ontvangt een integrale literaire vertaling in het Duits en zal volgend jaar worden voorgesteld op het DramatikerInnenfestival in Graz, Oostenrijk.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

 

Het Fonds Podiumkunsten is het grootste publieke cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans, theater en festivals in Nederland. Met verschillende subsidies voor individuele kunstenaars, groepen, podia en festivals zet het Fonds zich in voor een podiumkunstsector die zoveel mogelijk verschillende mensen aanspreekt, raakt én midden in de samenleving staat. In het buitenland vergroot het Fonds Podiumkunsten de zichtbaarheid van Nederlandse podiumkunsten onder de naam Dutch Performing Arts.

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren draagt via een geïntegreerd letterenbeleid zorg voor een dynamisch en divers letterenveld, waarbij de auteur en de lezer centraal staan. Het wil een breed toegankelijk literair landschap mogelijk maken en de Vlaamse literatuur meer zichtbaarheid geven in binnen- en buitenland. In het buitenland promoot het Vlaams Fonds voor de Letteren literatuur uit Vlaanderen onder de naam Flanders Literature.

De Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname. De organisatie opereert in een groot, internationaal en divers netwerk waarbij haar experts op verschillende terreinen partijen met elkaar verbinden. Samen met hen versterkt de Taalunie het Nederlands en laat ze mensen verder komen met onze gemeenschappelijke taal.