Christine Otten voorzitter jury Europese Literatuurprijs 2023
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

30 maart 2023

Longlist Europese Literatuurprijs begin mei bekend

Christine Otten voorzitter jury Europese Literatuurprijs 2023

De Europese Literatuurprijs heeft dit jaar een nieuwe opzet en een nieuwe voorzitter. De planning wordt wat korter en krachtiger. Begin mei wordt de longlist met daarop twaalf vertalingen van Europese romans bekendgemaakt. Dertig boekhandels uit heel Nederland stellen de longlist samen. Onder voorzitterschap van schrijver Christine Otten zal een vakjury de shortlist selecteren en een winnaar kiezen.

Christine Otten. Foto © Fjodor BuisChristine Otten is niet alleen schrijver van een eigenzinnig oeuvre maar weet ook al decennia mensen van alle achtergronden bij het lezen en schrijven van literatuur te betrekken. Onlangs verscheen De ander bestaat niet, een pleidooi voor ‘literatuur als uitweg’ waarin ze nadenkt over thema’s als culturele toe-eigening. Otten is mede­oprichter van Stichting Blocknotes, die creatief schrijven inzet voor de talent­ontwikkeling van mensen in detentie.

Otten: ‘Europa worstelt met haar zelfbeeld. Oorlog in Oekraïne; pushbacks van immigranten aan de buiten­grenzen; de mond vol over liberale waarden, die in diverse EU landen met voeten worden getreden. Wie Europa echt in de breedte en diepte wil leren kennen, leze de literatuur uit alle verschillende Europese landen – die is even divers en meerstemmig als stilistisch verrassend. Vertalers openen al die werelden voor ons als lezers. Ze zijn de stille kracht van de literatuur. Ik kijk uit naar de discussies in de jury over de boeken op de longlist.’

Over de prijs

Een overzicht van de betrokken boekhandels is te vinden op europeseliteratuurprijs.nl.

De Europese Literatuurprijs wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman worden geëerd; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. Op woensdag 14 juni wordt de shortlist bekendgemaakt in Spui25 te Amsterdam.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel centrum Spui25, Athenaeum Boekhandels, weekblad De Groene Amsterdammer en het Nederlands Letterenfonds. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, De Lancey Foundation en het Nederlands Letterenfonds.

Vertalersgeluk

Drie laureaten van de Europese Literatuurprijs vertellen op dinsdag 11 april over het vertalen van ‘hun’ auteur. Op uitnodiging van de grootste literaire kring van Nederland gaan Jeanne Holierhoek, Saskia van der Lingen en Adri Boon onder leiding van Alexander Reeuwijk met elkaar in gesprek over de ambacht en de kunst van het vertalersvak. Adri Boon ontving de prijs vorig jaar samen met de Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo voor de Nocilla-trilogie. Hij werkt nu aan Mallo’s Oorlogstrilogie. Saskia van der Lingen gaat in op haar vertalingen van het werk van Max Porter. In 2017 wonnen ze de ELP met Verdriet is het ding met veren, deze dagen verschijnt Shy. Jeanne Holierhoek, samen met de Frans-Senegalese Marie NDiaye, de allereerste laureaat van de Europese Literatuurprijs voor Drie sterke vrouwen, zal ingaan op haar vertalingen van NDiaye en het vertalen van fictie versus filosofie. De avond vindt plaats in theater Het Speelhuis in Helmond. Kaarten zijn verkrijgbaar via Het Speelhuis.

Niet voor publicatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel 020 520 73 00: