Nederlandse jeugdkunsten doen het opvallend goed in Italië
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

21 februari 2023

Nederlandse jeugdkunsten een jaar lang in de spotlights in Italië

Op dinsdag 21 februari start in Italië FuturoPresente, een internationaal programma dat een jaar lang de spotlight zet op de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten. Dit programma is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, See NL, het Fonds voor Cultuurparticipatie samen met de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal in Italië. Een selectie van Nederlandse theatermakers, schrijvers, illustratoren, choreografen en filmmakers presenteert zich hierin aan het Italiaanse publiek en professionals. Met als doel het netwerk tussen de landen te versterken, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en ervaringen te delen.

logo FuturoPresente

FuturoPresente bouwt aan duurzame uitwisseling van professionals

Belangrijke partners van FuturoPresente zijn Bergamo en Brescia, de culturele hoofdsteden van Italië in 2023, die hun podia, filmhuizen en galeries openstellen voor de Nederlandse jeugdkunsten. Net als grote festivals als de Bologna Children’s Book Fair, het Giffoni Film Festival, Festival RomaEuropa, de Turin Book Fair, Segni d’Infanzia en Internazionale Kids. Ook zijn er diverse masterclasses en artistieke uitwisselingen en komt er een symposium over cultuurparticipatie en cultuureducatie tussen beide landen.

Jeugdkunsten in trek in Italië

De laatste jaren doen Nederlandse kunstenaars het opvallend goed in Italië. Zo won theatermaker Jetse Batelaan een Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië, was schrijfster Annet Schaap winnaar van de Strega Prijs en zegevierde regisseur Flynn von Kleist op het Giffoni Film Festival 2021. De mate waarin kinder- en jeugdcultuur in Nederland als volwaardige kunstvorm is genesteld, oogst bewondering evenals de mate waarin inclusiviteit en representativiteit een plek krijgen. Anders dan in Italië worden voor kinderen en jongeren uitdagende en soms controversiële thema’s niet geschuwd, zoals echtscheiding, emancipatie, genderidentiteit, klimaatcrisis, racisme, oorlog en seksualiteit.

Willem van Ee, de Nederlandse ambassadeur in Italië laat weten: “Italië is het ideale podium om Nederlandse culturele projecten te presenteren voor de jeugd en de allerkleinsten. De cultuursector hier is heel levendig en kijkt met belangstelling naar de jeugdkunsten uit Nederland. Bijzonder dat we in dit programma jonge generaties uit beide landen bijeenbrengen!”.

Voor agenda en updates over FuturoPresente kijk op instagram.com/olandiamo

header met logo FuturoPresente

Niet voor publicatie

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00, met:

Download hier het logo van FuturoPresente.

Een overzicht van recent verschenen vertalingen van Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur is te vinden in de vertalingendatabase.nl.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds is het publieke fonds voor de Nederlandse en Friestalige literatuur en één van de zes door het Rijk gefinancierde cultuurfondsen. Het fonds wil bijdragen aan een belezen, intelligente en creatieve samenleving waarin de rol van de letteren, van schrijvers en vertalers, wordt erkend en gewaardeerd. We zijn ervan overtuigd dat literatuur vormt, vermaakt en het kritisch denkvermogen stimuleert. En we geloven dat literatuur ook buiten het boek van grote waarde is. In opdracht van de minister van OCW is het fonds verantwoordelijk voor het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en de promotie in binnen- en buitenland. Het fonds verstrekt subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, tijdschriften en festivals en zet zich in voor een rijk en divers literair klimaat, met oog voor literair erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en de letterencultuur.
www.letterenfonds.nl