In september woont en werkt de Noorse schrijver Erika Fatland – op uitnodiging van het Letterenfonds – in Amsterdam.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

2 september 2019

Grenzen en geschiedenis

Noorse non-fictieschrijver Erika Fatland in Nederland

In september woont en werkt de Noorse schrijver Erika Fatland – op uitnodiging van het Letterenfonds – in Amsterdam. Fatland heeft zich in de loop van haar carrière ontwikkeld tot kenner van de landen die in het verleden deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Op 10 september verschijnt haar vierde boek De grens, waarin Fatland door de veertien buurlanden van Rusland reist, langs de langste grens ter wereld.

In Nederland verscheen bij uitgeverij De Geus eerder Engelbewaarder van Beslan, dat Fatland schreef op basis van interviews met nabestaanden van de doden die bij het gijzeldrama in deze stad vielen: een groep terroristen gijzelde op 1 september 2004 meer dan 1.100 mensen in een school; bij de bevrijdingsactie door de Russische veiligheidstroepen kwamen 333 mensen om het leven. Dit boek werd genomineerd voor de Noorse Brage-prijs. Voor Het jaar zonder zomer deed Fatland onderzoek naar de bloedbaden in Oslo en Utøya. In het recente Sovjetistan reist Fatland naar het hart van Centraal-Azië en bezoekt Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan om te onderzoeken wat er nog over is van de Sovjet-invloed na een kwarteeuw onafhankelijkheid.

Tijdens haar residentiemaand zal Erika Fatland enkele optredens verzorgen, onder meer op 26 september in Spui25 in Amsterdam. Ook werkt ze aan een boek over de Himalaya-regio, dat in 2020 in Noorwegen wordt gepubliceerd.

Portret Erika Fatland: © June Witzøe
Portret Erika Fatland: © June Witzøe

Erika Fatland (1983) is sociaal antropoloog en schrijver. Ze heeft veel in het buitenland gewoond en gereisd en spreekt Engels, Frans, Russisch, Duits, Italiaans en Spaans. Ze werkt als freelance journalist voor verschillende Noorse kranten en tijdschriften. In 2009 debuteerde ze met het kinderboek Foreldrekrigen. In 2015 won ze de Norwegian Booksellers’ Non-Fiction Prize en werd ze door weekblad Morgenbladet uitgeroepen tot een van de tien beste Noorse auteurs onder de 35. In 2016 werd ze geselecteerd door Literary Europe Live als een van de 10 New Voices from Europe.

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw. Zie ook writerinresidence.nl

Niet voor publicatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 520 73 00:

Beeld op hogere resolutie kunt u downloaden via deze links: portret en cover. Bij gebruik van het portret van Erika Fatland dient altijd fotograaf June Witzøe als maker vermeld te worden.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl