Een van de opvallendste jonge Latijns-Amerikaanse dichters van dit moment: Frank Báez komt in juni naar Nederland.
Ziet dit bericht er niet goed uit?
Bekijk het in een webbrowser.


PERSBERICHT

Amsterdam, 3 juni 2019

Dichters en dj's

Frank Báez in juni writer in residence in Amsterdam

De Dominicaanse dichter en spokenword-artiest Frank Báez komt naar Nederland. Hij wordt gezien als een van de opvallendste jonge Latijns-Amerikaanse stemmen van dit moment. Zijn werk is vertaald in het Arabisch, Duits, Engels, Frans, Italiaans en Zweeds.

In mei publiceerde Uitgeverij Karaat de eerste Nederlandse vertaling (door Bas Nieuwenhuijsen en Luc de Rooy) van Báez' poëzie: Gisteren droomde ik dat ik een dj was. Op uitnodiging van het Letterenfonds en in samenwerking met het jubilerende Poetry International Festival woont en werkt hij in juni in de Amsterdamse schrijversresidentie. Op zaterdag 15 juni treedt Báez op bij Poetry in Rotterdam. Op 20 juni wordt hij samen met collega-schrijver en -reiziger Valeria Luiselli bij BorderKitchen in Den Haag geïnterviewd door Persis Bekkering.


Portret van Frank Báez: © Lidybel Martinez


Maar goed, de vraag is of dichters en dj’s
elkaar zouden kunnen vinden.
Of ze één zouden kunnen worden
of het mogelijk is met de ene hand gedichten te schrijven
en met de andere plaatjes te draaien,
of het mogelijk is half dichter, half dj te zijn

 
– Uit het titelgedicht ‘Gisteren droomde ik dat ik een dj was’
 
 

Frank Báez

Frank Báez (Santo Domingo, 1978) publiceerde vier gedichtenbundels – waaronder het bekroonde Postales – korte verhalen, journalistieke kronieken en reisverhalen. Het Hay Festival selecteerde hem in 2017 als enige dichter voor Bogotá39, de lijst met de meest opvallende Latijns-Amerikaanse schrijvers onder de veertig jaar. Báez is mede-oprichter en zanger van El Hombrecito, dat tot nu toe drie albums uitbracht. Elk met meerdere nummers waarvoor zijn gedichten als songteksten dienden. Samen met Luc de Rooy verzorgt hij op het 50ste Poetry International Festival een vertaalworkshop Spaans-Nederlands rondom zijn song ‘Mi mamá no me bailó’.

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel 020 520 73 00:

Foto: © Lidybel Martinez

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl | www.writerinresidence.nl